Članak

Zatraženo produženje pritvora za povratnika iz Sirije Jasmina Keserovića

15. Januara 2020.12:55
Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Jasmina Keserovića, jednog od sedmorice osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra avionom prebačeni u Bosnu i Hercegovinu, a zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju deset ili više godina.

This post is also available in: English (English)

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da Tužilaštvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bjekstva, jer je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i tamo viđale osumnjičenog Jasmina Keserovića. U narednom periodu, kako je rekao Hasanspahić, vršit će se dodatne provjere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, te postoji opravdana sumnja da će Keserović, svjestan težine krivičnog djela za koje se sumnjiči, uticati na svjedoke.

“Uz prijedlog smo dostavili i videozapis na kome se nedvojbeno nalazi Jasmin Keserović koji poziva muslimane širom Evrope i svijeta riječima: ‘Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…) ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika’”, naveo je tužilac.

Prema Tužilaštvu, izlaskom Keserovića na slobodu bila bi uznemirena javnost, koja je u velikoj mjeri bila upoznata sa ovim videom.

Tužilac je kazao da je potjernica za Keserovićem raspisana 2015., a da je on 2013. među prvima otišao u Siriju, o čemu postoje materijalni dokazi, te da sedam godina nije bio dostupan pravosuđu BiH.

“Među dokazima je i izjava njegovog oca Dževada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je, suprotno, pozivao i ostale članove porodice da mu se pridruže”, rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, Keserovićev advokat, kazao je da su navodi Tužilaštva “bombastični”, zatraživši blaže mjere, odnosno kućni pritvor sa svog branjenika. On je rekao da je Keserović otišao u Siriju u momentu kada “ISIL nije postojao i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija”. U to vrijeme, prema Dupovcu, postojalo je “Arapsko proljeće” u Siriji.

“Sam odlazak u Siriju nije krivično djelo. (…) U kontekstu snimka Tužilaštvo nije navelo ko je, kad i gdje snimao video i ko ga je objavio”, kazao je Dupovac, tvrdeći da je Keserović u vrijeme nastanka videa bio u kurdskom logoru.

On je istakao da Keserović nije pokušavao ukloniti nikakve tragove i dokaze, te da su nabrojani svjedoci iz prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora ustvari istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji nisu boravili u Siriji, na što je tužilac Hasanspahić prigovorio, dodavši da se namjeravaju saslušati i određeni zaštićeni svjedoci.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Milarem Berbić i Hamza Labidi, Armen Dželko i Muharem Dunić, koji su također osumnjičeni za sudjelovanje na stranim ratištima i kojima je Državni sud u decembru odredio jednomjesečni pritvor.

Dosad je Državni sud osudio 26 muškaraca – na ukupno 51 godinu i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

This post is also available in: English (English)