Članak

Povratnica iz Sirije na Kosovu osuđena za pridruživanje ISIL-u

10. Januara 2020.16:40
Povratnica iz sirijskog kampa Qendresa Sfishta dobila je u četvrtak uslovnu kaznu u Prištini nakon što se izjasnila krivom po optužbama za pridruživanje terorističkoj organizaciji ISIL.

This post is also available in: English

Osnovni sud u Prištini je povratnicu iz Sirije Qendresu Sfishtu – nakon što se izjasnila krivom po optužbama – u četvrtak osudio na dvogodišnju uslovnu kaznu zbog učešća u terorističkoj organizaciji.

Sfishta je bila među više od 100 građana Kosova vraćenih iz sirijskih kampova prije devet mjeseci. Po povratku je stavljena u kućni pritvor, skupa s deset drugih žena iz te grupe, u očekivanju mogućeg suđenja.

Sudu je priznala da je otišla u Siriju i pružala logističke usluge suprugu, koji se borio na strani takozvane Islamske države (ISIL). Izjavila je da se kaje zbog svojih postupaka i da ih nikada ne bi ponovila.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je 2015. godine Sfishta napustila Kosovo preko Skoplja u Sjevernoj Makedoniji zajedno sa svojim mužem Artanom Arapijem. Iz Skoplja su odletjeli za Tursku, a potom stigli do svog odredišta, Sirije, kako bi se pridružili ISIL-u.

Tužilaštvo tvrdi da je Sfishta primala od ISIL-a mjesečnu naknadu u iznosu od 200 američkih dolara za pružanje logističkih usluga svom suprugu, koji je “aktivno učestvovao u ISIL-ovim ratovima”.

Prema navodima Tužilaštva, ona i njen suprug više puta su mijenjali prebivalište, zavisno od promjena u teritorijama pod kontrolom ISIL-a, seleći se iz Sirije u Irak i obratno sve do raspada ISIL-a u proljeće 2019. godine. Oni su se potom predali i u aprilu 2019. su deportovani na Kosovo.

Ukupno 110 građana Kosova je 19. aprila 2019. vraćeno iz Sirije. Među njima je bilo 74 djece, 32 žene i četvorica muškaraca. Devetero djece se vratilo bez roditelja koji su ubijeni u borbama na Bliskom istoku.

Prištinski sud je naglasio da postoji osnovana sumnja da su se optuženi nalazili u zoni sukoba između Sirije i Iraka od 2014. do 20. aprila 2019. godine, kada su vraćeni.

Specijalni tužilac Syle Hoxha kazao je za BIRN da su sve 32 žene povratnice sada pod istragom.

“Istraga je otvorena prije izvjesnog vremena, ali je prekinuta jer te osobe nisu bile na teritoriji Kosova, što je otežalo njen nastavak”, rekao je Hoxha.

Desetine žena iz Bosne i Hercegovine i dalje se nalaze u kampovima u Siriji nakon pada takozvane Islamske države. Nedavno je deportovana prva grupa povratnika, u kojoj je bilo šest žena i 12 djece, koji su kasnije smješteni u prihvatni centar. Protiv žena u BiH do sada nisu podizane optužnice niti se one sumnjiče za djela terorizma, kakav je slučaj s muškarcima. Na ročištu za određivanje pritvora dvojici povratnika iz Sirije, Armenu Dželki i Muharemu Duniću u decembru 2019.godine, državni tužilac Dubravko Čampara je kazao da će Tužilaštvo saslušavati i žene, ali iz ove institucije nije zvanično saopšteno u kojem svojstvu će žene biti saslušavane.

“Istraga zvanično kreće nakon saslušanja. Tužilaštvo će saslušati ne samo njega nego i ostale koji su deportovani. Od sutra počinjemo saslušavati žene koje su deportovane”, dodao je Čampara.

BIRN BiH je ranije pisao o pitanju procesuiranja žena povratnica iz Sirije.

 

This post is also available in: English