Vijesti


VSTV: Pravilnik o finansijskim izvještajima stavljen van snage 13. Februara 2020. Članak Nakon što je na jučerašnjoj sjednici predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija upozorio na nemogućnost zaustavljanja “vetinga” u slučaju neusvajanja Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca do juna ove godine, u izjavi novinarima je kazao kako to podrazumijeva kompletnu provjeru svih nosilaca pravosudnih funkcija po svim osnovama.
Firme “Janus” i “Eko San” postupale u skladu s propisima 13. Februara 2020. Članak Vještak Odbrane Anesa Sadikovića, kojem se sudi skupa s bivšim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem, kazao je da su firme “Eko San” i “Janus” prilikom uvoza tekstilne robe i daljeg prometa postupale sukladno propisima.
Hamzić traži preko 15.000 KM odštete zbog izrečenih mjera zabrane 13. Februara 2020. Članak Zijad Hamzić, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Kladnja, traži da mu se za naknadu nematerijalne štete, zbog mjera zabrane koje su mu bile izrečene za vrijeme postupka pred Sudom BiH, isplati oko 15.000 konvertibilnih maraka (KM).
Tužilac Simović kažnjen zbog neprimjerenih komentara u žalbi na presudu 13. Februara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine kaznio je novčanom kaznom od 1.000 konvertibilnih maraka (KM) državnog tužioca Vladimira Simovića zbog uvreda koje su izrečene u žalbi na prvostepenu oslobađajuću presudu Ahmetu Sejdiću za zločine počinjene na području Goražda i Rudog, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Sudije i tužioci rizikuju zbog neusvajanja novog Pravilnika o finansijskim izvještajima 12. Februara 2020. Članak Pravosudne institucije ne žele usvajanje novog Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, kazao je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija, dodavši da sudije i tužioci nisu svjesni šta rizikuju time i da niko neće imati argumenata da zaustavi “veting”, odnosno provjeru porijekla imovine.
Bivši pripadnik VRS-a priznao ubistvo civila u Bosanskom Petrovcu 11. Februara 2020. Članak Na početku obnovljenog suđenja pred Višim sudom u Beogradu, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Milan Dragišić priznao je da je u septembru 1992. ubio jednog civila u Bosanskom Petrovcu.
Mladićevu smrt vjerovatno je izmislio navodni novinar o čijem identitetu nema dovoljno informacija 11. Februara 2020. Članak Lažna vijest o smrti Ratka Mladića povlačena je danas sa internet portala gotovo podjednako brzo kao što je bez prethodne provjere objavljivana s lažnog Twitter profila ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na kome je nakon toga postavljeno kako je vijest kreirao novinar Tommaso De Benedetti, iako niti za ovu informaciju ne postoji potvrda. Iz […]
Potvrđeno za BIRN BiH: Ratko Mladić nije preminuo 11. Februara 2020. Članak Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije preminuo, kazala je glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Eggleston za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) nakon što su brojni mediji u BiH i regionu prenijeli ovu vijest.
Gavrilo Stević: U martu završne riječi na suđenju za odlazak na strano ratište 11. Februara 2020. Članak Dokazni postupak protiv Gavrila Stevića, optuženog za odlazak na ratište u Ukrajini, okončan je ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Osuđenom za zločin u Vitezu objedinjene kazne zatvora 10. Februara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine je preinačio pravosnažnu presudu kojom je Jasmin Čoloman osuđen za zločine počinjene u Vitezu i presudu Općinskog suda u Zenici za druga krivična djela, te mu izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i pet mjeseci.