Članak

VSTV: Pravilnik o finansijskim izvještajima stavljen van snage

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija upozorio na nemogućnost zaustavljanja “vetinga” u slučaju neusvajanja Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca do juna ove godine, u izjavi novinarima je kazao kako to podrazumijeva kompletnu provjeru svih nosilaca pravosudnih funkcija po svim osnovama.

“Čuli ste i na samoj sjednici kad sam rekao, ja nikome ne prijetim, ja samo čitam dokumente i razgovaram sa predstavnicima Evropske komisije”, kazao je Tegeltija.

Na raspravi koja je uslijedila, na današnjoj sjednici Vijeća usvojeni su zaključci prema kojima se usvojeni Pravilnik o finansijskim izvještajima, osporen odlukom Suda BiH, stavlja van snage.

Također, zaključeno je i da se na web stranici VSTV-a otvori prostor za dobrovoljno objavljivanje imovinskih kartona po starom obrascu, te da se uputi urgencija za hitnu izmjenu odredbi Zakona o VSTV-u u dijelu koji se odnosi na finansijske izvještaje.

Dalje je usvojen zaključak prema kojem se dobrovoljno mogu objaviti imovinski kartoni za 2018. podneseni prošle godine, da se odgađa odgovor na pismo Genoveve Ruiz-Calavere, zadužene za Zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Evropske komisije, kao i da se sama izrada Pravilnika obustavlja sve dok Agencija za zaštitu ličnih podataka ne dostavi svoje mišljenje, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala jučer.

U izjavi novinarima Tegeltija je rekao kako je pismo Calavere “išlo u istom fonu” kao i prethodna pisma.

“Calavera nam je saopćila da bi bilo dobro da joj pošaljemo ova mišljenja koja smo dobili od sudova, mišljenje agencije kada i ako ono dođe, da informišemo šta dalje poduzimamo u pogledu unapređenja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, posebno u pogledu uspostavljanja nezavisne jedinice unutar Sekretarijata VSTV-a koja bi se bavila poslovima integriteta”, kazao je Tegeltija.

Prijedlog za dopunu inicijative za reviziju Zakona o VSTV-u BiH po pitanju podobnosti kandidata za obavljanje pravosudnih funkcija potaknuo je raspravu o pitanju osuđivanosti osoba koje obavljaju pravosudne funkcije, odnosno o mogućnosti njihovog rada ukoliko su ranije bile osuđivane.

Članica VSTV-a Duška Bogojević je predložila da se iz zakona izuzmu saobraćajne kazne iz nehata, koje se, kako je rekla, mogu svima desiti. S njenim prijedlogom se složio i dio kolega iz Vijeća, dok je dopredsjedavajuća Ružica Jukić kazala da se iz evidencije o krivičnim djelima može izbrisati gotovo sve osim “genocida”.

Na prijedlog predsjednika Milana Tegeltije odlučeno je da se sjednice neće prenositi preko live streama.

Na današnjoj sjednici, članovi Vijeća su usvojili povećanje s jedne na dvije pozicije dodatnih sudija u Sudu BiH. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je prisustvovao redovnoj sjednici VSTV-a, istakao je da Sud ima realne potrebe za dodatnim kadrom, a naročito na Apelacionom odjelu zbog, kako je rekao, “kvalitativnih odluka”.

“Mislim da je jasno da ovdje postoji i finansijski prostor za dodatni kadar”, kazao je Debevec.

Na sjednici je imenovana Komisija za nominaciju za izbor sudija Međunarodnog krivičnog suda u Haagu. Komisiju čine članovi VSTV-a Dragomir Vukoje, Slavo Lakić i Monika Miljić, te još dva člana koja će se naknadno odrediti s pravnih fakulteta.

 

 

Azra Husarić Omerović