Članak

Gavrilo Stević: U martu završne riječi na suđenju za odlazak na strano ratište

11. Februara 2020.14:06
Dokazni postupak protiv Gavrila Stevića, optuženog za odlazak na ratište u Ukrajini, okončan je ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English (English)

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da kao dokaze ulaže osam novinskih članaka koje je dobila od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nakon potvrđivanja optužnice i koji su dostupni svima.

“Sastavni dijelovi ovih tekstova su fotografije na kojima se optuženi vidi sa oružjem u prisustvu više osoba. Za njih se navodi da su nastale u ratom zahvaćenom području u Ukrajini”, kazala je tužiteljica i dodala kako se u nekima od njih za Stevića navodi da je u Ukrajinu išao kao pjesnik, a u drugima da je bio pripadnik jedinice “Jovan Šević”.

Prije obrazloženja dokaza koje je uložila tužiteljica, branilac Veljko Ćivša je rekao da nije prije ovog ročišta dobio novinske članke, već samo materijal o pokušajima uručivanja poziva osumnjičenom na otvaranje predmeta izuzetih iz njegovog stana. On je kazao da bi na osnovu novinskih članaka “svi političari trebali biti u zatvorima”.

“Ti dokazi nisu ništa drugo nego inicijalni dokazi za početak istrage. Ako će novinari voditi istrage, onda što će nam Tužilaštvo”, rekao je Ćivša, koji je prigovorio na relevantnost i zakonitost ovih dokaza Tužilaštva.

On je kazao da se u dokaznom materijalu ne nalaze originalne fotografije, nego crno-bijele kopije slika iz članaka.

“Nemamo fotografije, imamo fotomontaže – kako to može biti dokaz u krivičnom postupku? Imali smo vještačenje da se ne zna gdje i kada su nastale te fotografije. Čime je potkrijepljeno da su nastale u Ukrajini”, rekao je Ćivša.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić kazao je kako će Vijeće prihvatiti ulaganje dokaza, ali da će ih naknadno ocjenjivati.

Državno tužilaštvo tereti Stevića da je 2014. godine, preko Beograda i Moskve, otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te je do kraja septembra 2014. obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima.

Tužiteljica je uložila pozive i rješenja koji se odnose na otvaranje izuzetih predmeta prilikom pretresa stana u kojem je boravio Stević. Ona je rekla da je Tužilaštvo uradilo sve što je moglo, uz pomoć podataka CIPS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), da Steviću uruči poziv na otvaranje izuzetih predmeta, ali da ni entitetska policija, ni Tužilaštvo nisu mogli pronaći optuženog na dvije prijavljene adrese, pa je poziv objavljen na oglasnoj ploči Suda BiH.

Ćivša je tokom prigovora kazao da je Stević ranije pronađen na jednoj od adresa, kada je vršen pretres.

Ulaganjem dokaza o pozivanju na otvaranje izuzetih predmeta završen je dokazni postupak.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane zakazano je za 3. mart.

 

Semir Mujkić


This post is also available in: English (English)