Članak

Tužilac Simović kažnjen zbog neprimjerenih komentara u žalbi na presudu

13. Februara 2020.10:21
Sud Bosne i Hercegovine kaznio je novčanom kaznom od 1.000 konvertibilnih maraka (KM) državnog tužioca Vladimira Simovića zbog uvreda koje su izrečene u žalbi na prvostepenu oslobađajuću presudu Ahmetu Sejdiću za zločine počinjene na području Goražda i Rudog, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Kako BIRN BiH saznaje, u žalbi Tužilaštva BiH navedeno je da Prvostepeno vijeće “izvrće” i pogrešno interpretira činjenice nastojeći da oslobodi optuženog te da mu “stvara alibi”.

“Što god rekli svjedoci Optužbe, prvostepeni sud nastoji da tome nađe neku manu i traži kontradokaze, koji su najčeće mizerne snage i vjerodostojnosti”, navodi se, između ostalog, u žalbi na prvostepenu presudu Sejdiću u kojoj se zaključci Prvostepenog vijeća nekoliko puta nazivaju neistinitim i lažnim te “špekulacijama mimo dokaza”.

“Frapantno je i skandalozno da kod tolikog broja oštećenih koji su vidjeli i prepoznali optuženog, vi poklanjate vjeru lažnim svjedocima”, stoji u žalbi, u kojoj se zaključak Vijeća naziva “ne samo suprotnim Ženevskim konvencijama već i degutantnim”.

Sud je najprije Simoviću izrekao novčanu kaznu od 2.000 KM, ali je u pravosnažnoj odluci 15. januara 2020. godine taj iznos smanjen na 1.000 KM.

“Tužilac Simović je novčano kažnjen za uvrede koje su citirane u izreci prvostepenog rješenja”, navedeno je iz Suda BiH.

Na sjednici Apelacionog vijeća 27. decembra prošle godine, na kojoj je iznosio žalbu na prvostepenu presudu, tužilac Simović je izrazio iskreno žaljenje zbog nekih formulacija u žalbi, koje, kako je rekao, nisu bile primjerene. Naveo je da je bio na godišnjem odmoru kada je stigla presuda, da je ona dostavljena uz zadržavanje u pisarnici od desetak dana, ali da je potpisana od ovlaštenog lica.

Odbrana Sejdića je tada navode Tužilaštva ocijenila paušalnim, te ukazala da se u odvojenom postupku pred Sudom BiH, koji je pokrenut zbog neprimjerenih komentara u žalbi, tužilac Vladimir Simović izjasnio da nije ni napisao ni pročitao žalbu i da je žalbu napisao saradnik po uputama tužioca te da ju je potpisao drugi tužilac.

Iz Suda BiH je početkom februara saopćeno da je odbijena žalba Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu kojom je Sejdić oslobođen optužbi za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine. Prema Tužilaštvu, on je bio komandant Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Odgovor na zahtjev za komentar ove sudske odluke iz Tužilaštva BiH nismo dobili , a na dio zahtjeva BIRN-a BiH za razgovor s tužiocem Simovićem  odgovorili su da “tužitelji Tužiteljstva BiH nemaju praksu pojedinačnog istupanja i davanja izjava u medijima”.

Albina Sorguč