Članak

Odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću

11. Marta 2020.16:27
Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koje je bilo zakazano za 17. i 18. mart 2020.

This post is also available in: English

godine, odgođeno je do daljnjeg, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Kako je navedeno u odluci predsjedavajuće sutkinje Prisce Matimbe Nyambe iznošenje žalbi se odgađa zbog predstojeće Mladićeve operacije.

Sekretaru Mehanizma je naloženo da sedmično obavještava Žalbeno vijeće u vezi sa zakazivanjem Mladićeve operacije i oporavka kako bi se omogućilo brzo zakazivanje izlaganja žalbi na datum otprilike šest sedmica nakon operacije, koliko je predviđeno da će trajati oporavak.

Na odluku Vijeća o odgađanju ročišta hitnu žalbu je uložilo Tužilaštvo ali je Vijeće u odluci navelo kako nije predstavljena nikakva medicinska dokumentacija koja bi opravdala izmjenu njihove odluke.

Žalbu Tužilaštva na grešku u odlučivanju Vijeće je odbilo.

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su ranije od Mehanizma odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je zdravstveno stanje njihovog klijenta dovoljno dobro da prisustvuje ovim ročištima.

“Osnova za ovaj zahtjev je medicinska dokumentacija o Mladiću koju je nedavno obznanio Ured registrara a koji se tiče kognitivnih smetnji, predstojeće operacije i potencijalno novog udara – koji nije ranije objavljen, kao i druge smetnje koje su relevantne za sposobnost Mladića da učestvuje u postupku”, navodi se u podnesku.

Mladićevi advokati su tražili da se održi ročište pred Žalbenim vijećem, na kojem bi trebala biti donesena odluka o zahtjevu za odgađanje iznošenja žalbi i da se odredi novi datum.

Mehanizam je žalbe na presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, ranije zakazao za 17. i 18. mart u Haagu.

Konačna presuda, kako je ranije najavljeno iz Mehanizma, očekuje se krajem ove godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

* Ovaj članak je dopunjen nakon novog saopštenja Mehanizma o odbijanju žalbe Tužilaštva.

Semir Mujkić


This post is also available in: English