Članak

U Hrvatskoj osuđeni bivši pripadnici HVO-a za zločine počinjene u logorima

9. Marta 2020.14:48
Okružni sud u Splitu osudio je dvojicu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za ratne zločine počinjene nad civilnim i ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti u logorima “Silos”, “Gabela” i “Dretelj”.

This post is also available in: English

Marinko Marić i Željko Rodin proglašeni su krivima za zločine počinjene u logorima na području zapadne Hercegovine u periodu od jula do septembra 1993. godine, prenose hrvatski mediji.

Sud je odlukom koju je donio u četvrtak osudio Marića na četiri i po godine zatvora, a Rodina na tri godine i deset mjeseci zatvora.

“Nažalost, u svim ratovima stradaju oni koji bi trebali biti najzaštićeniji, a to su civili”, izjavio je sudija Vladimir Živaljić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sudija je dodao da, iako je propisana kazna za ova djela od pet do 20 godina zatvora, Sud je smatrao da je visina njihovih kazni u okvirima zakona.

“Marić se čak i ispričao nekolicini svjedoka, pokazao je emociju tuge i rekao da mu je žao, iako nije priznao djela”, kazao je Živaljić, prema pisanju Slobodne Dalmacije.

Kako su objavili hrvatski mediji, optuženi su od jula do septembra 1993. tukli logoraše motkama i nogama po genitalijama, primoravali ih da piju vlastitu mokraću, ližu krv s poda, da stoje na suncu na visokoj temperaturi obučeni u debele zimske odore, da leže goli na vrućem asfaltu.

Jedan civil je preminuo od zadobijenih povreda. Od zatvorenika su uzimani vrijedni predmeti poput satova.

Marić i Rodin su bivši pripadnici brigade HVO-a “Knez Domagoj”.

Oni su također bili pripadnici Sigurnosno-informativne službe (SIS), u logorima HVO-a na području zapadne Hercegovine – “Gabela”, “Silos” i “Dretelj”.

Presuda Okružnog suda u Splitu je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Optuženima se sudilo u Splitu nakon što je njihov predmet prebačen iz BiH na osnovu protokola o procesuiranju ratnih zločina koji su potpisale vlasti Zagreba i Sarajeva.

This post is also available in: English