Članak

Obavezna uputstva VSTV-a moguća samo u vanrednim okolnostima

23. Marta 2020.17:22
Nepoštivanje zadnje odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojom se pravosudnim organima nalaže da odlože sva suđenja osim pritvorskih i hitnih predmeta, kako je navedeno u ovim preporukama, povlači disciplinsku odgovornost.

Na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako VSTV može naložiti sudovima da maksimalno ograniče ili odlože suđenja, dok se u pojedinim slučajevima samo daju neobavezujuća uputstva i smjernice, kao što je slučaj s objavljivanjem optužnica i presuda za ratne zločine, po kojima većina ne postupa, članovi ove institucije su kazali da su preporuke donesene zbog vanredne situacije uzrokovane koronavirusom.

U odluci je navedeno da je ona donesena na osnovu člana 17. tačka 30. Zakona o VSTV-u, u kojoj je navedeno da “Vijeće ima nadležnosti da vrši druga ovlaštenja utvrđena ovim ili nekim drugim zakonom”, ali u tom dijelu uopće nije definisano postupanje u kriznoj ili vanrednoj situaciji.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao za BIRN BiH da se radi o vanrednoj situaciji i da se moraju ujednačiti postupanja sudova i tužilaštava, te da se ovim putem dala jasna uputa na koji način organizovati rad sudova i tužilaštava.

“Brinući o čitavom sistemu, moramo da vodimo računa o tome da ne dovodimo u pitanje zdravlje stanovništva. I u ovoj odluci smo sudovima ostavili mogućnost da oni donesu restriktivnije mjere. Mi smo dali minimum mjera koje je potrebno provesti”, kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, sudovima i tužilaštvima se nije moglo naložiti da objavljuju optužnice i presude za ratne zločine zato što se radi o optužnicama i postupcima koji su individualnog karaktera, a tu je, kako je rekao, na kraju krajeva primijenjen Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“Ovdje je malo drugačija situacija. U vanrednoj situaciji su kolektivna prava stavljena ispred zaštite prava pojedinca na neki način, jer se štiti zdravlje stanovništva”, naveo je Tegeltija i dodao da se ovdje radi o općem postupanju u organizaciji rada, a ne o pojedinačnim predmetima.

Tegeltija je kazao da se o svemu može pričati kada se stvari vrate u normalu i kada prođe vanredna situacija, ali i da je objavljivanje podataka nešto što je VSTV prepustio sudovima jer se radi o pojedinačnim predmetima.

Član VSTV-a Selim Karamehić je rekao da su i prije nekoliko dana donesene slične preporuke, ali da je sada situacija malo drugačija, jer su krizni štabovi i svi organi vlasti donijeli određene mjere i naredbe kojih se svi moraju pridržavati.

“U tim preporukama smo rekli ‘obavezno poštovati’, a onda u skladu sa situacijom organizovati rad i otkazivati ročišta koja su nepotrebna. Bilo je dilema i traženja objašnjenja, pa je Vijeće dalo uputu sudovima i tužilaštvima da organizuju rad u skladu s uputama kriznih štabova. Kako će se sudovi i tužilaštva organizovati, to ćemo analizirati. Pojedine kolege s kojima sam se čuo, razgovarao, uveliko rade po uputama, a čak su se i neki od njih sami organizovali u cilju zaštite svojih zaposlenika”, kazao je Karamehić.

On dalje navodi da niko neće biti prozivan i kažnjavan zato što je u cilju zaštite od bolesti, virusa i zaraze, zaštitio ljude, što je prioritet, a da se o ostalim pitanjima treba razgovarati kada prođe ova situacija.

“Mislim da će i objava presuda uskoro morati doći na red jer te neke stvari nas obavezuju da budemo objektivni i profesionalni u svemu tome. Treba poštovati ljudska prava i privatnost, ali isto tako i interes javnosti, što se mora uskladiti”, dodao je Karamehić.

Slavo Lakić, član VSTV-a, smatra kako su svi zatečeni ovom situacijom, ne samo pravosuđe, ali da je zadnja odluka usmjerujuća na način da obezbijedi ono što je nužno i hitno, te da se kao takva treba poštovati.

Slično mišljenje je iznijela i potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača, koja je rekla da su različite institucije donosile različite odluke, te da je zadnjim smjernicama to ujednačeno.

Advokat Asim Crnalić smatra kako se odluke VSTV-a i u redovnom i izvanrednom stanju trebaju poštovati, a ako to nije sluačaj, onda je u pitanju problem rada VSTV-a.

“Ta institucija ima instrumentarij da provede svoje odluke. Uvijek postoji način da oni pravosudni funkcioneri koji izbjegavaju provesti odluke VSTV-a budu podvrgnuti disciplinskoj odgovornosti, neovisno o tome kakvo je stanje u društvu, da li je ono vanredno ili nije. Moje je mišljenje da VSTV treba odgovorno raditi svoj posao i da izvanredno stanje u društvu nije alibi ako to ne radi”, istakao je Crnalić.

VSTV je donio odluku u kojoj se, izeđu ostalog, nalaže otkazivanje ročišta osim u pritvorskim i hitnim predmetima, kao i ročišta u prekršajnoj materiji osim u predmetima koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme proglašenja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.

“Predsjednici sudova i glavni tužioci su u obavezi procijeniti opasnost po zdravlje ljudi i donijeti ad hoc odluke koje su u pogledu organizacije rada u sudovima i tužilaštvima restriktivnije od mjera iz ove odluke ukoliko je potrebno. Mjere iz ove odluke smatraju se minimalnim restriktivnim mjerama”, navodi se u odluci.

Naloženo je također da se u sudovima i tužilaštvima organizuju dežure sudija i tužilaca za taj dan, kao i to da sudije koji sude u drugostepenim i trećestepenim vijećima mogu raditi od kuće.

 

Haris Rovčanin