Članak

Banjalučki policajac pred disciplinskim postupkom zbog prijetnji maloljetniku za kršenje mjera zabrane

13. Aprila 2020.16:22
Iz Policijske uprave Banjaluka je potvrđeno da su Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu obavijestili o neprofesionalnom postupanju policajca ove policijske uprave prilikom vršenja službenih dužnosti.

Predstavka je podnesena nakon što je na blogu Slobodana Vaskovića objavljen audio-snimak na kojem se čuje policajac kako prijeti nekolicini mladića koje su on i njegov kolega u subotu zatekli na obalama rječice Suturlije u Banjaluci. Na tom audio-snimku čuje se kako neimenovani policajac prijeti maloljetniku utapanjem u rijeku, vozanjem u gepeku službenog policijskog automobila, ali i kako mladićima prijeti maltretiranjem prilikom budućih susreta. Policajac, čuje se na audio-snimku, mladiće naziva majmunima i klošarima.

Uz snimak je objavljeno da je policajac i fizički maltretirao maloljetno lice.

“Policijska uprava Banjaluka osuđuje neprofesionalno postupanje od strane policijskog službenika, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske procesuiraće svaki vid neprofesionalnog i nezakonitog ponašanja pripadnika”, navodi se u odgovoru banjalučke policije.

Policija je mladiće zatekla na izletištu uz rječicu Suturliju, koja se ulijeva u Vrbas. Mladići – Saša Marković, koji kaže da je snimio audio-zapis, i maloljetni M.P., koji kaže da je fizički napadnut – za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kažu da u subotu jesu bili na obali rijeke Suturlije i da jesu pogriješili, jer je zbog situacije s koronavirusom, po odluci Grada Banjaluke, zabranjeno okupljanje na izletištima i obalama rijeka, ali da nisu očekivali nasilničko ponašanje policije.

Bili su, kažu, spremni i da odmah napuste izletište i da im se napišu prijave ili da se pozovu njihovi roditelji.

“Umjesto toga, krenuo je da mi prijeti – da će me udaviti u Suturliji, da će me deset dana voziti u ‘Dusteru’, da će me sabiti u mišju rupu, da će mi pisati kazne kad god me vidi… Ja sam samo rekao da ništa nisam uradio”, kaže maloljetni M.P.

Majka maloljetnog M.P. Milkica kaže da ne opravdava to što su njen sin i njegovi drugari u vrijeme zabrane okupljanja otišli na izletište, ali pita da li je prihvatljivo da policija, umjesto da napiše prijave ili pozove roditelje, maltretira djecu i prijeti im.

“Šokirana sam ovakvim postupkom. Ja ne opravdavam ni svoje dijete ni svakoga ko se javno okuplja sada, ali ta policija, kada je došla, valjda je trebala napisati prekršaj, odvesti u stanicu i zvati roditelje. Ovako tući dijete bez razloga, pa i da je postojao razlog… niko ne zaslužuje da bude maltretiran. To su bile direktne prijetnje”, kaže majka maloljetnog dječaka.

Saša Marković, koji je snimio audio-zapis zahvaljujući kojem je slučaj dospio u javnost, tvrdi da nije bilo nikakve potrebe za agresivnim ponašanjem jednog od policajaca. Kaže i da je sve prošlo bez težih posljedica zahvaljujući smirenosti drugog policajca.

Za BIRN BiH kaže da jeste uplašen.

“Ovo bi sad trebalo da stane više, da prestane tortura nad omladinom jer ni ja, ni on, ni bilo ko drugi ne želi da bude drugi David”, kaže Marković.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. u centru Banjaluke, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta te godine u ušću rijeke Crkvena u Vrbas. Dvojica policajaca disciplinski su kažnjeni i protiv njih je podignuta optužnica zbog uništavanja dokaza u ovom predmetu, koji je još uvijek u fazi istrage.

Vladimir Kovačević