Članak

Osuđenici u zeničkom zatvoru ne nose zaštitne maske, pritvorenici u Sarajevu testiraju se na koronavirus

10. Aprila 2020.11:05
Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica ne nose maske, dok ih uprava zatvora potiče da drže rastojanje kada šetaju u dvorištu zatvora, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove institucije.

Žena čiji član porodice služi kaznu u ovom zatvoru javila se BIRN-u BiH i navela da je zatvorenicima u Zenici zabranjeno nositi maske i kako zatvorenici smatraju da nedostaje sredstava za dezinfekciju.

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić negira da sredstava nedostaje, i dodaje da se ova sredstva nabavljaju kada zatreba.

“Zatvorenici ne koriste maske. Imaju na raspolaganju dezinfekciona sredstva pri ulasku i izlasku iz paviljona. I nema potrebe da ih nose, jer ih samo uposlenici zavoda mogu zaraziti i niko drugi”, kazao je Kahrić.

On je pojasnio da virus u KPZ mogu unijeti samo službenici, pošto su posjete zabranjene, te da ako je neki uposlenik otišao po člana porodice koji je boravio u sumnjivom prostoru bez kontrole i ako se posumnja da je bio u kontaktu s nekim za koga postoji mogućnost da je zaražen, toj se osobi daje godišnji odmor kako u ustanovu ne bi dolazila 15 dana.

Mario Kovačević, federalni inspektor za izvršenje krivičnih sankcija, naveo je da je obaveza svih kazneno-popravnih zavoda i ovlaštenih službenih osoba da vode računa o svim osuđenim i pritvorenim licima.

“Ako mi u ministarstvu nosimo maske i ako nam mjere temperaturu pri ulasku, po logici stvari, moraju i tamo nositi maske i voditi računa o tome koje se rastojanje drži, najmanje metar i po. Sve što važi za građane koji su na slobodi, važi i iza osuđene osobe. Na kraju krajeva, osuđene se od osoba na slobodi razlikuju po tome što imaju ograničeno kretanje, odnosno nalaze se tamo gdje izdržavaju kaznu. Po svim ostalim pravima, imaju isti položaj kao i lica koja su na slobodi”, pojasnio je Kovačević.

On je naglasio kako su kazneno-popravnim zavodima dostavljene naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, pogotovo ona u kojoj se mjere koje su na snazi bile 31. marta produžavaju do daljnjeg, dokle god bude trajala ova situacija.

U KPZ-u su ranije naveli da su osuđenici u ovoj ustanovi šili maske, a Kahrić je rekao da svaki uposlenik nosi zaštitnu opremu, između ostalog maske i rukavice.

“Moraju ih nositi na poslu zbog osuđenih osoba, da ih ne bi zarazili”, kazao je Kahrić.

Prema njegovim riječima, pokušava se držati odstojanje između zatvorenika.

“Nastoji se da je uvijek malo veći razmak između zatvorenika kada je u pitanju šetnja i kada objeduju”, rekao je direktor KPZ-a Zenica i dodao da se divi načinu na koji zatvorenici slušaju i poštuju mjere, da je situacija pod kontrolom, osim što je prije nekoliko dana došlo do tuče.

Po inicijativi uprave sarajevskog KPZ-a, testirane su tri pritvorene osobe po dolasku u ovu ustanovu, ali su bile negativne na koronavirus.

“Dolazak osuđenika je obustavljen do daljnjeg, ali u pritvor nekada moramo primiti osobu, to je takva mjera, nemamo izbora i tome se prilazi s maksimalnom pažnjom. Osoba koja dođe u pritvor 20-30 dana bude smještena u odvojenim sobama, što se poduzima kao preventivna mjera, a prati se i njihovo zdravstveno stanje”, kazao je Mladen Krpan, uposlenik KPZ-a Sarajevo.

Prema njegovim riječima, “na vrijeme su nabavljene rekvizite” – od sredstava za dezinfekciju do maski, vizira, kombinezona i ogrtača, kao i da se pritvorenici i zatvorenici aktivno pridržavaju mjera, iako ima negodovanja, svjesni su situacije te poštuju odstojanje.

Zbog prevencije širenja zaraze, u zatvorima su do daljnjeg zabranjene posjete, a Kovačević je rekao da Federalno ministarstvo pravde mnogim tužilaštvima i policijskim organima zbog toga nije dalo dozvole da dolaze, ispituju osuđene ili da ih izvode.

Zatvori širom svijeta suočavaju se s posebnim izazovom sprečavanja širenja virusa među zatvorenicima. U SAD-u i zemljama Evrope povećan je broj oboljelih u zatvorima, dok neke zemlje razmatraju puštanje na slobodu zatvorenika koji su osuđeni za blaža krivična djela. Albanija je već najavila puštanje oko 600 zatvorenika, dok je u nekim drugim zemljama, poput Irana, dio njih već pušten iz zatvora.

U nekoliko zatvora u Italiji izbili su nemiri nakon što su vlasti uvele striktnije mjere za zatvorenike.

Vijeće Evrope je 7. aprila izdalo uputstvo vladama širom Evrope o poštivanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava tokom krize uzrokovane koronavirusom. Jedna od obaveza se odnosi na osobe u pritvoru ili zatvoru, kojima se, prema dokumentu, moraju osigurati osnovna proceduralna prava, kao što su pristup doktoru, advokatu i porodici.

________________________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst nastao je uz pomoć dojava građana u sklopu kampanje BIRN-a BiH, koja ima za cilj da prati zloupotrebe, nezakonitosti i kršenje ljudskih prava tokom pandemije virusa.

Vaša pomoć da zabilježimo nepravilnosti tokom pandemije virusa Covid-19 nam je važna kako bismo bolje izvještavali o njima. Na društvenim mrežama koristite #BIRNDetektor da nam javite nepravilnosti ili pišite na [email protected].

Haris Rovčanin