Članak

Tužilaštvo će ispitati okupljanje na liturgiji 7. aprila u Srebrenici

13. Aprila 2020.21:50
Okružno tužilaštvo u Bijeljini ispitat će da li je izvršeno krivično djelo zbog masovnog okupljanja na liturgiji u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika” u Srebrenici, koja je održana 7. aprila ove godine, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) glasnogovornica ovog tužilaštva Danka Prodanović.

“Tužilaštvo nije zaprimilo prijavu vezano za ovaj događaj, ali vas obavještavamo da će Tužilaštvo po službenoj dužnosti ispitati postojanje elemenata krivičnog djela u konkretnom slučaju, kao i krivične odgovornosti lica koja su bila prisutna na spomenutom događaju”, kazala je Prodanović.

Izvor: Manastir Karno Srebrenica

Na Facebook stranici manastira Karno Srebrenica, 7. aprila objavljene su fotografije na kojima se vidi služenje svete liturgije u spomen-hramu “Svetog Velikomučenika Lazara Srpskog i Svih srpskih Novomučenika”, koji je podignut “u spomen stradanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske”.

Liturgija u manastiru Karno. Izvor: Manastir Karno, Facebook

Na nekim fotografijama s internet stranice manastira okupljeni ne drže distancu koja je obavezna kao jedna od mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković na svom Twitter profilu je objavio video ručka za koji tvrdi da je napravljen nakon služenja liturgije na kome se vidi velika grupa ljudi tokom obroka. Na ovom snimku vidi se aktuelni načelnik Općine Milan Grujičić. On nije odgovarao na pozive i poruke novinara BIRN-a BiH tokom dana.

Policijska uprava Zvornik u odgovoru na upit BIRN-a BiH navodi kako su okupljanja u vjerskim objektima dozvoljena.

“Činjenica je da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije zabranjeno javno okupljanje u Republici Srpskoj, međutim, prostorije vjerskog objekta ne predstavljaju javnu površinu jer se radi o objektima u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Podsjećamo da je Republički štab za vanredne situacije, 21. marta 2020. godine, donio Zaključak o ograničenju okupljanja u vjerskim objektima, kojim su jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj zadužene da u saradnji sa crkvenim vlastima priznatih crkava i vjerskih zajednica prate primjenu ovog Zaključka”, kazao je za BIRN BiH Miljan Bobar, inspektor-portparol Policijske uprave Zvornik.

U zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije navedeno je da se crkvenim vlastima priznatih crkava i vjerskih zajednica, preporučuje da svoja bogosluženja i druge bogoslužne radnje prilagode mjerama prevencije širenja koronavirusa.

Admir Muslimović