Članak

Radnice u kladionicama pod pritiskom da potpišu raskid ugovora

9. Aprila 2020.14:26
Pet radnica kladionica u Bosni i Hercegovini ostale su bez posla nakon što je većini isprva ponuđen ugovor kojim se odriču primanja, a kasnije i sporazumno raskidaju ugovor u procesu koji iz sindikalnih udruženja opisuju nedozvoljenim.

Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) razgovarali su sa radnicama koje su tražile zaštitu identiteta. One su na uvid dale ugovore koji su im ponuđeni i za koje smatraju da krše njihova radnička prava.

Mersiha Beširović iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti kaže da su radnice u kladionicama bile prve koje su počele dobijati otkaze tokom pandemije koronavirusa, u procesu u kojem je prema zvaničnim podacima do sada bez posla ostalo više od 13.000 osoba.

“To je prvo počelo u kladionicama, a nakon toga i u nekim prodavnicama sportske obuće iz Viteza. To su bili slučajevi koji su se nama javili”, rekla je Beširović.

Jedna od zaposlenica sa kojom je razgovarala novinarka BIRN-a BiH počela je da radi u februaru 2020. godine.

Kladionica u kojoj je radila zbog pandemije otpustila je svoje radnice. Kako kaže, prestali su sa radom polovinom marta, a dvije sedmice poslije dobili su obavijest koju je donijela uprava kladionice.

“U obavijesti stoji da je uprava odlučila da pošalje radnice na neplaćeno odsustvo u trajanju od dva mjeseca, te da se s tim u vezi potpišu i zahtjevi koje su oni poslali elektronskim putem”, govori ona.

Navodi da zakonom za neplaćeno odsustvo mora postojati zahtjev radnica, “tako da ispada da radnici to traže, a ustvari ne traže”, kaže ona.

Nedugo nakon ove odluke, dobile su obavijest da su sve radnice odjavljene. Ona dodaje da su se zaposlenice protivile ovoj odluci.

“Stvarno jedna surovost prema radniku, nametati mu nešto što ne traži i pritom ne želi, ali te bukvalno satjeralo u ćošak. Potpisuj ili noga. Žalosno ali istinito”, kaže ova radnica koja je prestala raditi 14. marta, a odjavljena je 27. marta.

Tada joj je, kako je navela, objašnjeno da će plaću dobiti do toga dana. Kaže da se to nije dogodilo i da joj je isplaćen “minimalac” od 360 maraka i da još uvijek nije dobila potrebne papire sa kojima bi se mogla prijaviti na biro.

“Svi imamo rok do kad da se prijavimo, papira još nema!”, kaže ona.

Savez samostalnih sindikata BiH nedavno je objavio uputstvo “Osnovna radnička prava za vrijeme pandemije” u kojem je naglašeno da “bez obzira što je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, svi propisi su i dalje na snazi, što znači da radnici iz njih mogu crpiti svoja prava. To su, prije svega, Zakon o radu, kolektivni ugovor, pravilnik o radu i ugovor o radu koji je zaključen između poslodavca i radnika”.

U brošuri su istakli da radnici nisu dužni pristati na sve ponude poslodavca, naročito ukoliko one nisu u skladu sa zakonom i nepovoljne su za radnika.

Druga zaposlenica navodi da je u kladionici radila četiri godine s ugovorom na neodređeno.

“Ponudili su neplaćeno u ovom haosu, ko ne potpiše dobija otkaz. Onda su radnice pomislile da se ‘uhvate za slamku spasa’ pa bolje otpremnina i na biro nego ostati bez ičega u ovom periodu. Da bi se počelo pričati da ne moraju ni to jer je vanredno stanje. Sporazumni otkaz znači da nema ni otpremnine niti biroa. Ja nisam potpisala ovo”, kaže ona.

Iako ne zna šta je čeka u budućnosti, naglašava da je sigurna da neće raditi za nekoga “ko je nas ostavio na cjedilu sada kada je najpotrebnije, a dok su milioni bili u pitanju bilo im je dobro”.

Beširović navodi da radnici u kladionicama nisu organizovani.

“Mi smo svakom savjetovali da ni u kojem slučaju ne potpisuje ove zahtjeve jer se na taj način lišava naknade sa biroa, otpremnine, a neće imati ni osnov za eventualni zahtjev za moratorij za kredit”, kaže Beširović.

Ona objašnjava da Sindikat ima saznanja da se radnici upućuju na godišnji odmor, a za mart im se uplaćuje minimalac bez bilo kakve odluke ili rješenja.

Treća radnica sa kojom je razgovarala novinarka BIRN-a BiH ističe da u kladionici radi dvije godine i tvrdi da su dobile ugovore u kojima se navodi da se odriču plaće na određeni period, ali da im niko nije rekao da moraju potpisati. Kako navodi, neke radnice su potpisale ugovor, a neke nisu.

Nakon šest godina rada u kladionici još jednoj radnici koja je razgovarala sa BIRN-om BiH dogodilo se slično iskustvo kao i sa drugim sagovornicima.

Maja Krišto Gudelj iz sportske kladionica “Bet Live” kaže da “uslijed naredbe Federalnog kriznog stožera civilne zaštite kojom je zabranjen rad, ova kladionica ima pad prihoda od 99 posto”. Naglasila je da je preduzeće registrovano samo za priređivanje igara na sreću i da se ne mogu baviti drugim gospodarskim djelatnostima, te im je to jedini izvor prihoda.

“Stoga, poduzeće je odlučilo svim radnicima uručiti rješenje o prestanku radnog odnosa iz ekonomskih razloga, kako bi radnici mogli ostvariti svoja prava – naknadu za nezaposlenost – od Zavoda za zapošljavanje dok ova kriza ne prođe. Radnici koji se nalaze na bolovanju ostaju i dalje u radnom odnosu. Budući da niko od nas ne zna kada će ova situacija završiti i kada ćemo ponovno otvoriti naše poslovnice, ne želimo obećavati i davati lažnu nadu koju ne možemo ispuniti, jer poduzeće nije u mogućnosti da učini više od isplate plaća za 3. mjesec”, kaže Krišto Gudelj.

Kada se situacija smiri i okolnosti dozvole, pozvat će sve radnike da se vrate na svoja radna mjesta, dodaje Krišto Gudelj.

Jednoj od radnica Lutrije BiH ugovor je istekao krajem marta 2020. godine i sada je na čekanju. Ugovor joj nije produžen zbog pandemije koronavirusa. Ona tvrdi da će ponovo dobiti ugovor kada se otvore poslovnice.

Nedim Hamzić, šef Odjela za odnose s javnošću i standardizaciju Lutrije BiH, kaže da niko od radnika iz Lutrije BiH nije dobio otkaz od početka proglašenja pandemije koronavirusa. Hamzić je naglasio da će se potruditi da zadrže svih 430 radnika koji su vezani ugovorom na neodređeno vrijeme.

Zaposlenicima kojima je ugovor istekao krajem marta Lutrija BiH nije produžila ugovore, kaže on za BIRN BiH. Hamzić dodaje da su ti zaposlenici uglavnom prodavači koji su vezani za prodajna mjesta i da u ovoj situaciji “nema posla u tom kontekstu prodajnom, mi nećemo produžavati ugovor ljudima koji su na određeno vrijeme”.

Iz Inspektorata Republike Srpske navode da su im se u posljednjih nekoliko dana obraćali radnici kako bi se raspitali o svojim pravima jer su poslodavci najavili da će im otkazati ugovore o radu ili su im nudili potpisivanje sporazumnog raskida ugovora o radu ili potpisivanje zahtjeva za neplaćeno odsustvo. Javljali su im se i radnici čiji poslodavci su najavili da će u potpunosti odjaviti obavljanje djelatnosti.

“Ono što je jako važno da radnici znaju ukoliko zaključe sporazumni raskid ugovora o radu je da u skladu sa važećim propisima neće moći ostvariti naknadu za nezaposlene osobe, niti zdravstveno osiguranje i penzijsko i invalidsko osiguranje”, rekli su iz Inspektorata.

Navode da zaključivanjem sporazumnog raskida ugovora o radu radnik svjesno i na nedvosmislen način doprinosi prestanku radnog odnosa, jer je za isto bila potrebna i volja radnika što se dokazuje njegovim potpisom, te se smatra da je radnik saglasan sa raskidom ugovora.

“Želimo apelovati na poslodavce da u razgovoru sa radnicima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plaća, a da zadnja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti. Svjesni smo da će aktualna situacija ostaviti niz posljedica na privredu i ekonomiju, što je vidljivo i na osnovu podataka iz zemalja regiona ali i evropskih zemalja, gdje se broj radnika koji je ostao bez posla povećao u proteklih nekoliko dana. Također, pozivamo radnike da se prije potpisivanja bilo kakvog dokumenta informišu kakve pravne posljedice isti može proizvesti za njih”, dodaju iz Inspektorata.

BIRN BiH je poslao upit o otkazima i neplaćenim odsustvom na nekoliko adresa priređivačima igara na sreću. Samo dvije kompanije su odgovorile.

Iz “Premier” kompanije su rekli da nisu među poslodavcima koji su otpuštali radnike.

“Od početka pandemije koronavirusa čvrsto poručujemo da stojimo iza naših 1.600 radnika, da ćemo isplaćivati plaće dok god to bude moguće i da ćemo se do kraja boriti da sačuvamo sva radna mjesta, iako to za našu firmu znači višemilijunske gubitke svaki mjesec”, kažu u odgovoru iz “Premiera”.

Iz kompanije “Meridian Tech” rekli su da je pandemija u ogromnoj mjeri uticala i na njihovo poslovanje i navode da “već sad možemo da kažemo da su posljedice nesagledive”.

Tvrde da će svi radnici ostati na platnom spisku za vrijeme trajanja pendemije.

“Ističemo da nijednom zaposlenom nije ponuđeno neplaćeno odsustvo tokom vanrednog stanja izazvanog koronavirusom – to nije naša praksa, niti će biti u budućnosti”, naglašavaju iz “Meridiana”.

Kladionice “Sport Plus” nisu odgovorile na upit BIRN-a BiH.

________________________________________________________________________________________________________

Ovaj tekst nastao je uz pomoć dojava građana u sklopu kampanje BIRN-a BiH, koja ima za cilj da prati zloupotrebe, nezakonitosti i kršenje ljudskih prava tokom pandemije virusa.

Vaša pomoć da zabilježimo nepravilnosti tokom pandemije virusa Covid-19 nam je važna kako bismo bolje izvještavali o njima. Na društvenim mrežama koristite #BIRNDetektor da nam javite nepravilnosti ili pišite na [email protected].