Vijest

Policija izuzima dokumentaciju o nabavci pokretne bolnice

Policija u Banjaluci izuzima dokumentaciju iz više javnih preduzeća i ustanova, a u vezi sa nabavkom pokretne bolnice koja nikada u cijelini nije isporučena ovom entitetu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.


Pokretna bolnica. Izvor: Gerila.info

Policija mjere i radnje u vezi sa nabavkom pokretne bolnice preduzima po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva. U MUP-u nisu saopštili više detalja u vezi sa čitavim slučajem.

Republičko javno tužilaštvo je prvog dana juna formiralo predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice.

“Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet postupajući po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva sprovode određene istražne radnje u vezi sa predmetom nabavke pokretne bolnice”, potvrdili su u MUP-u Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je pokretnu bolnicu posredstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske platila 4,2 miliona maraka, a naknadno je, oko 400.000 maraka, plaćen avionski prevoz pokretne bolnice iz Njemačke do Banjaluke.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je prošle sedmice objavila kako je medicinska oprema, kojom je pokretna bolnica trebalo da bude opremljena, uskladištena na banjalučkom aerodromu, dok se bez mogućnosti carinjenja dobavljač, firma “Balkan Global”, suočio sa preprekama kod licence za uvoz opreme italijanskog proizvođača “Fazzini”.

Carinjenje je trebalo da završi firma “Derby Trade” iz Brčkog, ali je u međuvremenu Institut za javno zdravstvo podnio zahtjev za raskid ugovora o kupovini bolnice što je Republički štab za vanredne situacije u petak prihvatio. Vlada RS-a raskidom ugovora traži i povrat avansno uplaćenih sredstava, a radi se o kompletnom iznosu od 4.2 miliona maraka.

Slaven Ristić, vlasnik firme “Balkan Global”, u petak je za BIRN BiH potvrdio da vraćanje avansa neće biti nikakav problem i da će to biti učinjeno čim njegova kompanija dobije zvaničan zahtjev.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, potvrdio je za BIRN BiH da je zahtjev za jednostranim raskidanjem ugovora upućen već u petak.

“Mi smo podnijeli zahtjev, po Zakonu o obligacionim odnosima, za raskid ugovora već u petak i sada slijede tehničke procedure”, kratko je rekao Zeljković.

Opozicija u Republici Srpskoj je zbog nabavke pokretne bolnice protiv predsjednika entitetske Vlade i ministra zdravlja podnijela krivične prijave.

Vladimir Kovačević