Vijest

Tužilaštvo uputilo žalbu na rješenje o pritvoru Novalića, Solaka i Hodžića

3. Juna 2020.15:36
Tužiteljski tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je žalbu prije isteka zakonskog roka od 72 sata na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Novalić i ostali
Novalić, Solak i Hodžić u sudnici. Izvor: Sud BiH

“Tužiteljstvo BiH žalbu na osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage”, navode u saopštenju.

Sud BiH je ranije odbio prijedlog Državnog tužilaštva za jednomjesečni pritvor premijeru Federacije Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.

Tužilaštvo je na ročištu obrazložilo da sumnjiči Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Njih trojica su prvenstveno saslušani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH, gdje su bili do odluke Suda Bosne i Hercegovine nakon održanog ročišta.

Državno tužilaštvo provodi istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F.H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća.

Azra Husarić Omerović