Vijest

Sud odbio prijedlog za pritvor Novaliću, Solaku i Hodžiću, ali odredio mjere zabrane

31. Maja 2020.17:28
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Državnog tužilaštva za jednomjesečni pritvor premijeru Federacije Fadilu Novaliću, direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine advokatica Mirna Delalić koja zastupa Hodžića.


Fadil Novalić. Izvor: Vlada Federacije

Trojici osumnjičenih određene su mjere zabrane.

Na ročištu u subotu uvečer, koje je trajalo skoro sedam sati, Tužilaštvo je obrazložilo da sumnjiči Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Tužilac Mirza Hukeljić je kazao da su osumnjičeni sa drugim licima u Vladi Federacije, Agenciji za lijekove BiH i drugima, koristeći okolnosti pandemije, pripremili plan kojim bi pribavili novac iz budžeta Federacije. Naveo je da su tim novcem nabavljeni respiratori koji prikazanim cijenama ne odgovaraju stvarnoj vrijednosti, što je osumnjičenim omogućilo da ostvare imovinsku korist od najmanje milion KM.

Hukeljić je dodao da šteta za budžet iznosi 10.530.000 KM, jer su isporučeni respiratori neupotrebljivi za srednje i teške oboljele.

Tužilaštvo smatra da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na dokaze, svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do remećenja javnog reda i mira.

Hukeljić je kazao da je bilo opstrukcija u provođenju istrage i da je u okviru određene Viber grupe, nakon pokretanja istrage, došla poruka da se brišu poruke.

Tužilac Džermin Pašić detaljnije je govorio o prikupljenim dokazima i aktivnostima osumnjičenih i drugih lica, navodeći da je Hodžić poslao mail Novaliću sa ponudom za dvije vrste respiratora, kao i obrazloženje da je riječ o invanzivnim i neinvanzivnim aparatima.

On je kazao da je Novalić samo djelimično proslijedio ponudu Zavodu za javno zdravstvo, dok je sve druge ponude prosljeđivao.

Prema njegovim riječima, na kraju su isporučeni respiratori sa sasvim drugom oznakom od ponuđenih, navodeći da su osumnjičeni to u istrazi obrazložili kao tehničku grešku. Nakon toga, kako je dodao, izmijenjeni su i ugovori i ponude.

Odbrane su se protivile pritvoru navodeći da je prošao rok za zadržavanje osumnjičenih u pritvoru bez odluke Suda, kao i da Tužilaštvo nije prezentovalo dokaze kojima potkrepljuje osnovanu sumnju.

Trojica osumnjičenih u četvrtak su nakon saslušavanja noć proveli u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u petak su prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Državno tužilaštvo provodi istragu o nabavci stotinu respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F.H. Srebrena malina”.

 

Semir Mujkić