Vijest

BIRN BiH dobitnik European Press Prize

11. Juna 2020.12:16
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) dobitnik je ovogodišnje Specijalne nagrade European Press Prize.

This post is also available in: English


Ilustracija: European Press Prize

Članovi žirija su objasnili da su nagradu dodijelili zbog “napora i uspjeha u osiguravanju pravde za žrtve ratnih zločina”.

“Rad BIRN-a osigurava jedinstvenu arhivu svih suđenja za ratne zločine, kao i mnoge lične priče preživjelih, dokumentarne filmove o žrtvama seksualnog nasilja i porodicama nestalih, i brojna druga istraživanja i analitičke priče”, naveli su članovi žirija.

Objašnjavajući zašto je nagrada dodijeljena BIRN-u BiH, žiri je rekao da ima mogućnost da izdvoji “posebnu izvrsnost” u evropskom novinarstvu svake godine – poput hrabrih urednika koji se odupiru prijetnjama i brane slobodno novinarstvo u objavljivanju Snowden dokumenata u 2014. ili Forbidden Stories (Zabranjene priče), koji su osvojili nagradu 2019. godine, za svoju misiju da nastave i objavljuju rad novinara koji se suočavaju s prijetnjama, zatvorom ili ubistvima.

“Žiri European Press Prize za 2020. godinu nagrađuje Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Specijalnom nagradom. BIRN BiH je osnovan 2005. godine da pruži ljudima u BiH tačne i pravovremene informacije o vladavini zakona u zemlji i široj regiji”, navodi se u objašnjenju dodijeljene nagrade.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže kako nagrada znači puno novinarima u redakciji.

“Ova nagrada znači neopisivo mnogo svima nama koji smo proveli dane, sedmice i mjesece pišući o ratnim zločinima i izvještavajući svakodnevno iz sudnica kako bismo zabilježili iskaz svake žrtve koja je došla ispričati svoju priču. Ova nagrada pripada i žrtvama, jer naš rad bi bio bezvrijedan da nije preživjelih žena i muškaraca koji su skupili hrabrost da podijele s nama najstrašnije stvari koje su doživjeli, pokazujući hrabrost, strpljenje i snagu kakvu mi ne možemo shvatiti. Zato je naša uloga da uvijek čuvamo njihovo poštovanje i pružimo sigurno mjesto da ispričaju svoje priče”, rekao je Džidić.

Članica žirija Alexandra Föderl-Schmid iz novina Süddeutsche Zeitung je kazala da BIRN “zaista radi dobar posao”.

“Oni stvarno podržavaju istraživačko novinarstvo u BiH, a to je tamo težak zadatak”, rekla je Föderl-Schmid.

Urednik BIRN-a BiH Semir Mujkić kaže da je nagrada European Press Prize veliko priznanje od nekih od najboljih evropskih novinara.

“Posebno mi je drago što su članovi žirija prepoznali naš istraživački rad na pričama važnim za društvo. Svakodnevna posvećenost naših novinara da bi uradili i napisali istraživačke priče i istrajnost u prenošenju osjetljivih i bitnih priča sada su dobili priznanje i novo ohrabrenje. Izuzetna je čast dobiti ovo priznanje”, rekao je Mujkić.

Prema riječima regionalne direktorice BIRN-a Marije Ristić, izvještavanje o ratnim zločinima i tranzicijskoj pravdi je bila jedna od glavnih tema novinara mreže tokom 15 godina.

“Prvi BIRN-ov izvještaj ikada bio je 2005. godine sa suđenja za ratne zločine. Godinama poslije, nastavili smo sa istom strašću i posvećenošću da pružamo tačno i balansirano izvještavanje i donesemo beskompromisne priče iz regiona koji se još uvijek suočava sa revizionizmom i negiranjem ratnih zločina”, kazala je Ristić.

European Press Prize (EPP) je jedna od najprestižnijih evropskih novinarskih nagrada koje se dodjeljuju novinarima i medijima iz 47 zemalja Vijeća Evrope. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije – za istraživačke priče, istaknuto izvještavanje, komentar i inovacije – te Specijalna nagrada (Special Award).

Nienke Venema, direktorica Democracy & Media Foundation, rekla je da je European Press Prize od 2012. godine, kada je osnovana, stvorila i brine se o vidljivoj, nadahnjujućoj i jakoj mreži onih koji podržavaju i stvaraju kvalitetno novinarstvo u Evropi.

“Kroz podržavanje, promociju i ohrabrenje nezavisnog novinarstva, organizacija nastavlja da doprinosi kvaliteti javne rasprave u Evropi, koja je postala još važnija u narastajućoj neprijateljskoj i polariziranoj političkoj klimi”, kazala je Venema.

Izvršni direktor EPP-a Thomas van Neerbos je rekao kako “nikada prije lista prijavljenih, nominovanih i pobjednika nije bila toliko različita”.

“Od redakcija u Norveškoj do hrabrih ureda BIRN-a i DoR-a [Rumunski medij Decât o Revistă], od suprotstavljanja kineskoj nadzornoj državi, seksizma u sportu do ličnih suočavanja sa eutanazijom, ovo je pravi domet evropskog novinarstva, ovo su teme o kojima trebamo raspravljati”, kazao je Van Neerbos.

Direktor novina JP/Politiken iz Danske Lars Much je rekao da podržavaju European Press Prize jer “bez kvalitetnog novinarstva mi ne bismo bili ovdje”.

“Kvalitetno novinarstvo ne dolazi samo po sebi. Ono treba pažnju, ohrabrenje i posvećenost”, kazao je Much.

Ceremonija dodjele nagrada trebala je biti održana u Berlinu, ali je zbog pandemije koronavirusa odlučeno da se nagrade proglase interaktivnim objavama na internetu.

“Želimo da održimo našu misiju i skrenemo pažnju i nagradimo najbolje u evropskom novinarstvu, pa vas pozivamo da doživite interaktivne najave European Press Prize za 2020. godinu – kako bismo leaureatima i pobjednicima odali počast koju zaslužuju”, navodi se u objašnjenju o promjeni načina dodjele nagrada 2020. godine.

Organizatori nagrade su pripremili posebnu prezentaciju nazvanu “Drumscroll” na kojoj će prikazati najbolje evropsko novinarstvo ove godine.

Sedam fondacija povezanih s medijima, među kojima su Guardian fondacija i Fondacija Thomson Reuters, osnovale su nagradu 2012. godine, a posebne nagrade (Special Award) dodjeljuju se od 2013. godine.

Evropsko novinarstvo gleda prema istoku s pobjednicima iz BiH, Gruzije, Rumunije, Rusije i Slovačke, navode iz EPP-a.

Pobjednici i istaknuti finalisti u 2020. godini su nagrađeni za izvanredna ostvarenja u evropskom novinarstvu, navodi se u objašnjenju načina na koji je žiri od 24 prijave u užem izboru izabrao pobjednike u četiri kategorije i dobitnike Specijalne nagrade.

Za najbolje istraživačko novinarstvo nagrađeni su Annemarte Moland, Even Kjølleberg i Ruben Solvang, za priču “Trigger Warning”, objavljenu u NRK.

Nagradu za istaknuto izvještavanje dobila je Isobel Cockerell za priču “Uyghur žene se bore protiv nadzora Kine”, objavljene u Coda Story u Gruziji.

Za najbolji komentar u 2020. godini nagrađena je Beata Balogová iz Slovačke za priču “Kako smo prestali biti drugovi” objavljenom u SME.

Pobjednik nagrade za inovaciju je Decât o Revistă iz Rumunije za način na koji je organizovao timove iz redakcije u Transilvaniji.

Žiri čine Sylvie Kauffmann, predsjedavajuća žirija i direktorica uredništva francuskog lista Le Monde, Jevgenija Albats, urednica nezavisnog ruskog medija The New Times, Alexandra Föderl-Schmid, dopisnica Süddeutsche Zeitunga iz Izraela i Palestine, Alan Rusbridger, bivši urednik The Guardiana i predsjedavajući Reutersovog Instituta za studije novinarstva (Reuters Institute for the Study of Journalism), i Juan Luis Sánchez, suosnivač i zamjenik urednika španskog digitalnog medija “eldiario”.

Dobro novinarstvo je jedno od obilježja civiliziranog društva. Nezavisni i kritički novinari su zaštitnici demokratije, navodi se u okvirnoj politici nagrade.

“Sa godišnjim nagradama, European Press Prize nastoji biti zaštitni znak za kvalitetno novinarstvo u Evropi. Nagrađujući, pomažući i obrazujući novinare, European Press Prize naglašava važnost kvalitetnih medija i podržava novinare u njihovom nastojanju da doprinesu nezavisnom i kritičkom novinarstvu”, stoji u okvirnoj politici EPP-a.

EPP u svojoj misiji navodi da je “kvalitetno novinarstvo od vitalne važnosti za zdrave demokratije, posebno u vrijeme kada su informacije sveprisutne”.

“Nažalost, zbog promjenjivog tržišta pod pritiskom i krhke slobode štampe – kvalitet postaje sve teže održati. Jedan od razloga uspostavljanja European Press Prize je bio pomoći suprotstaviti se efektima ovih transformacija.”

Cilj nagrade je jednostavan, objašnjavaju organizatori – odati počast i ohrabriti novinarstvo najvećeg kvaliteta gdje god se ono može pronaći na našem kontinentu.

This post is also available in: English