Vijest

Tužilaštvo zatražilo određivanje pritvora optuženom za ratovanje u Siriji Armenu Dželki

9. Juna 2020.11:36
Državno tužilaštvo zatražilo je novu mjeru pritvora za Armena Dželku, optuženog za ratovanje u Siriji, nakon odluke Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojom je ukinuto ranije rješenje o ukidanju pritvora i vraćeno na ponovno odlučivanje.

This post is also available in: English


Armen Dželko sa braniocem. Izvor: BIRN BiH

Na ročištu za određivanje pritvora Tužilaštvo je kazalo kako zbog djela koje se Dželki stavlja na teret postoji konkretna opasnost od bjekstva.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao kako je, nakon donošenja rješenja o ukidanju mjera pritvora, Vijeće ministara BiH donijelo odluku o ukidanju mjera zbog pandemije koronavirusa, zbog čega više ne postoje opće okolnosti za ukidanje mjera pritvora.

Nakon pitanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića o tome da li postoje indicije i konkretna opasnost od bjekstva optuženog, tužilac Hasanspahić je kazao kako je potjernica za Dželkom dugo postojala, te je dugo bio nedostupan organima gonjenja.

“U periodu u kojem je Dželko bio u pritvoru, a kasnije pod mjerama zabrane, ne može se govoriti o konkretnijim okolnostima za bjekstvo”, rekao je Hasanspahić, dodavši kako se optuženi istrajno borio na strani takozvanog ISIL-a, te bio jedan od rijetkih državljana BiH koji su tu ostali do kraja, odnosno do pada u zarobljeništvo.

Branilac optuženog Senad Dupovac je kazao kako je njegov branjenik na slobodi već 21 dan, te da u tom periodu nije mogao napustiti državu sve i da je htio.

“Mom branjeniku su oduzeti pasoš i lična karta. Izdata mu je nova lična karta sa naznakom zabrane napuštanja države”, rekao je Dupovac, dodavši kako je Dželko u Siriji bio godinu dana u zatvoru, te da ne vidi razloga da ponovo ide tamo “kad se jedva dokopao BiH”.

Dupovac je kazao kako je Dželko u pritvorskoj jedinici u Orašju radio kao prevodilac i tako pomagao službenim licima, te da je njegovo zdravstveno stanje takvo da bi mu boravak u pritvoru škodio.

“Predlažem da se mom branjeniku ograniči kretanje na selo Vrančići, da ga policija obilazi dvaput sedmično, ali ne bih predložio kućni pritvor”, istaknuo je Dupovac i dodao kako Dželko treba da pomaže roditeljima u radu na njivi.

Dupovac je rekao i kako Dželko nije pao u zarobljeništvo, već se dobrovoljno predao, za šta kao dokaz postoje televizijski snimci.

Optuženi je kazao kako se slaže sa svime što je istakao njegov branilac, te da će se pridržavati mjera koje propiše Sud.

Optužnicom Tužilaštva BiH, Dželko zvani Abdullah i Ike tereti se da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Suđenje Dželki počelo je 4. maja u Sudu BiH.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English