Vijest

Dugogodišnji slučaj “Tuzla-kvarca” završen drugostepenom oslobađajućom presudom

8. Juna 2020.17:32
Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je prvostepenu presudu kojom je kompanija “Tuzla-kvarc” oslobođena odgovornosti koja joj je stavljana na teret optužnicom protiv kompanije i Smajila Velagića, kao odgovornog lica, za nezakonitu eksploataciju pijeska.


Tuzla. Izvor: BIRN BiH

Potvrđena je prvostepena presuda kojom je optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona odbijena, jer je “Tuzla-kvarc” već kažnjen zbog eksploatacije pijeska bez koncesije, s obzirom da je Federalna uprava za inspekcijske poslove početkom novembra 2014. godine izdala prekršajni nalog ovoj firmi.

Zlatan Velagić iz firme “Tuzla-kvarc” za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao je da mu je presuda potvrda da je slučaj bio usmjeren protiv “zviždača” koji su prijavili korupciju.

“Što se jako negativno odrazilo na finansijski i poslovni status te domaće kompanije, koja je prije toga bila uspješna”, kazao je Velagić i dodao kako odgovornim smatra glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) Tomislava Ljubića.

Ovakvu sudsku odluku Velagić smatra velikom olakšicom i velikom pobjedom pravosudnih institucija u Tuzli.

“Od samog početka je jasno da je tu vršen veliki pritisak na te institucije da se na neki način dokaže nešto što je bilo nedokazivo. Podsjećam da je ‘Tuzla-kvarcu’ bilo stavljeno na teret krivično djelo teške krađe nelegalne eksploatacije kvarcnog pijeska, mineralnih resursa, kao osveta na ono praktično što smo mi uradili i dokazali kad je u pitanju korupcijska afera s koncesijama u Tuzlanskom kantonu”, rekao je Velagić.

“Tuzla-kvarc” je u proljeće 2015. godine prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) pokušaj iznuđivanja mita od pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva TK-a Bahira Imamovića radi dobijanja koncesionog ugovora za eksploataciju kvarcnog pijeska. Nakon ove prijave, Imamović je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH.

Osuđen je pravosnažno 2018. na 20 mjeseci zatvora zbog krivičnog djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u ljeto 2015. podiglo optužnicu protiv “Tuzla-kvarca” tereteći ih da su od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionom polju Bukinje, bez zaključenog ugovora o koncesiji, vršili eksploataciju i prisvojili mineralne sirovine u iznosu od najmanje 225.000 konvertibilnih maraka (KM). Iz “Tuzla-kvarca” su kazali da je ova optužnica podignuta iz odmazde zbog prijave korupcije, što je Kantonalno tužilaštvo negiralo.

U decembru 2016. godine Općinski sud Tuzla donio je presudu kojom je odbio optužnicu Tužilaštva. Velagić je tada najavio da će tražiti disciplinsku odgovornost Ljubića.

Za BIRN BiH su iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) tada objasnili da ne planiraju pokretati bilo kakve disciplinske postupke protiv tužilaca iz Tuzle zbog ovog slučaja.

“Zakon propisuje funkcionalni imunitet tužioca za mišljenje koje daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti. Ured disciplinskog tužioca nema nadležnost preispitivanja pravilnosti i zakonitosti tužilačkih odluka, niti ih može komentarisati”, stajalo je u odgovoru VSTV-a.

Manje od godinu dana nakon prvostepene presude, u oktobru 2017. Kantonalni sud u Tuzli je, nakon žalbe Tužilaštva, ukinuo presudu Općinskog suda zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Nakon što je drugostepenom presudom sada potvrđeno da “Tuzla-kvarc” i Velagić nisu krivi, on najavljuje ponovno traženje odgovornosti Tomislava Ljubića.

“Ono što proizilazi iz svega toga jeste pitanje šta će sada uraditi Ured disciplinskog tužitelja (UDT) s obzirom da posjeduju otvorene i zaprimljene predmete prijava na zloupotrebe tužilačke funkcije od strane gospodina Tomislava Ljubića. Ja se nadam da će UDT ažurirati predmet sa ovom presudom i da će ispitati sve okolnosti i utvrditi disciplinsku odgovornost Tomislava Ljubića”, rekao je Velagić.


Knatonalni sud u Tuzli. Izvor: BIRN BiH

Glavni tužitelj TK-a Tomislav Ljubić za BIRN BiH je kazao da je predmet pokrenut zbog toga što je “Tuzla-kvarc” bio dužan državi gotovo milion KM, a optužbe o montiranom procesu je odmah odbacio. Potpuno legalno se ušlo u sudsku proceduru, Sud je prihvatio optužnicu i tu nema ništa sporno, ustvrdio je Ljubić.

“Apsolutno je ispunjena svrha krivičnopravnog gonjenja u ovom predmetu. Nakon toga ‘Tuzla-kvarc’ je izmirio obaveze prema državi, i za onoga ko hoće da razmišlja svojom glavom, to je ogroman uspjeh. Po osnovu koncesija bili su dužni 321.000 KM, po osnovu direktnih poreza 250.000 i po osnovu indirektnog oporezivanja 336.000 KM. To je gotovo milion maraka, koje su kasnije platili. Nikakvo montiranje procesa nije u pitanju, pa samo ova činjenica govori sve”, rekao je Ljubić.

Naglasio je da on nije postupao u tom predmetu, kao i to da je istraga u slučaju pokrenuta mnogo prije njegovog dolaska na funkciju glavnog tužitelja Tužilaštva TK-a.

“Federalna uprava policije dostavila je ovom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu 2014. godine, a otvorili su istragu 2010. Tad niti ja niti predmetna tužiteljica nismo bili u Tužilaštvu TK-a. To govori u prilog da nikakva montiranja nisu bila u pitanju”, kazao je Ljubić.

Prokomentarisao je i navode Zlatana Velagića o prijavi UDT-a u vezi s ovim predmetom.

“Ja sam oslobođen od norme i rada na predmetima. Nisam ja išao u sudnicu, a jesam ga pratio kao glavni tužitelj. To je targetiranje glavnog tužitelja, koje je davno počelo vezano i za pitanje mog reizbora. Ne vidim razlog zašto bi se UDT trebao baviti ovom oslobađajućom presudom. Pa koliko bi ih onda glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić imala kao teret”, rekao je Ljubić.

Albina Sorguč