Vijest

Ristanić: Odbrana optuženog planira saslušanje oko 15 svjedoka

9. Juna 2020.11:13
Na statusnoj konferenciji odražnoj u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom, raspravljano je o daljnjem toku postupka, a Odbrana je najavila da planira saslušati oko 15 svjedoka.

Đorđe Ristanić. Izvor: BIRN BiH

Predsjedavajući sudija Šaban Maksumić je pojasnio kako je statusna konferencija zakazana jer je ranije postojao određeni kontinuitet u odvijanju pretresa, ali da je posljednje ročište održano 10. marta.

Tužilaštvu BiH su date upute kako da postupi u vezi sa saslušanjem jednog svjedoka kojeg su ranije predložili, a Odbrana Ristanića je naglasila kako u ovom trenutku ima spisak od oko 15 svjedoka koje bi pozvali da iskaz daju u njegovu korist.

“Nismo uspjeli otići do Brčkog da obavimo razgovore sa svjedocima”, kazala je advokatica Senka Nožica, pojasnivši da je to bilo zbog pandemije koronavirusa, odnosno mjera za sprečavanje širenja virusa koje su ranije bile na snazi.

Također je navela i da se broj svjedoka Odbrane može povećati ovisno o tome da li će svoj iskaz dati svjedok kojeg Tužilaštvo pokušava saslušati.

Odbrana je od Suda zatražila i rok od mjesec dana kako bi obavila razgovore sa svojim svjedocima, što je sudija Maksumić i odobrio.

Za materijalne dokaze Odbrane, Nožica je istakla da će ih biti mali broj ukoliko ih uopće bude.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Sudija Maksumić je na kraju statusne konferencije rekao da će stranke u postupku, usljed određenih komplikacija u vezi sa sudnicama, naknadno biti obavještene o datumu narednog ročišta.

Lamija Grebo