Vijest

Muharem Dunić sklopio sporazum o priznanju krivice

18. Juna 2020.17:53
Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, postigla je sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Senad Dupovac, Dunićev branilac.

This post is also available in: English (English)


Muharem Dunić. Izvor: Sud BiH

Dupovac je naglasio da je Dunić prihvatio kaznu zatvora u rasponu od tri do tri i po godine zatvora, a Sud BiH će sporazum koji je Dunić postigao sa Tužilaštvom BiH razmatrati u utorak 23. juna.

Dunićev advokat je rekao da je predložena sankcija niža od one koja je uobičajena jer “imaju dokazi u spisu da je Dunić više od dvije godine radio u bolnici dok je bio u Siriji i da je određeni period bio na straži, odnosno nije išao na ratišta, kao i to da se nije eksponirao u smislu nekakvih neprimjerenih poruka od tamo”.

Naglasio je da je Dunić izrazio žaljenje i kajanje.

“Raspon između tri i tri i po godine Tužilaštvo je prihvatilo, mada je Odbrana tražila da se raspon smanji na dvije i po, odnosno da bude od dvije i po do tri godine, međutim oni nisu htjeli ispod tri zato što je tri zakonski minimum u tom kontekstu. Vidjet ćemo da li će Sud prihvatiti sporazum ili ne. Po meni, s obzirom na dokaze koji postoje, koji su u vezi s optuženim osobito olakšavajuće prirode, pogotovo taj angažman u bolnici, mislim da ne bi trebalo biti problema”, kazao je Dupovac.

Dunića optužnica tereti da je u augustu 2014. otišao za Siriju iz Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, i pridružio se ISIL-u. Sud BiH je optužnicu potvrdio 12. juna 2020. godine.

Dunić je jedan od sedmorice državljana BiH koji su u decembru 2019. deportovani iz Sirije u BiH nakon što su zarobljeni. Nekoliko drugih iz ove grupe također je najavilo zaključivanje sporazuma o priznanju krivice.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)