Vijest

Kod Dželke konstatovani ožiljci od eksplozivnog sredstva

17. Juna 2020.15:41
Na suđenju Armenu Dželki za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak sudske medicine kazao je da je kod optuženog konstatovao više ožiljaka nastalih djelovanjem eksplozivnih sredstava.

This post is also available in: English

Vještak Hamza Žujo kazao je da je pregledom uočio više ožiljaka nastalih djelovanjem eksplozivnog sredstva, kao i jedan ožiljak nastao hirurškim djelovanjem. Taj ožiljak se, kako je naveo, nalazi u visini bubrega.
Žujo je rekao da mu je optuženi kazao da su mu izvađeni bubreg i slezena.

Na pitanje Odbrane da li odstranjivanje organa zahtijeva višemjesečno liječenje, vještak je izjavio da optuženi ima hirurški rez, ali da on ne može govoriti o odstranjivanju organa jer nije vidio medicinsku dokumentaciju o tome.

Tužilaštvo BiH tereti Armena Dželku zvanog Abdullah i Ike, da je početkom 2013. otišao iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a u gradu Baguzu se predao snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH krajem 2019. godine.

Na poziv Tužilaštva BiH saslušan je i Mario Janeček iz Ministarstva bezbjednosti BiH, koji je kazao da je ISIL uvršten kao poseban subjekat na UN-ovu listu terorističkih organizacija 30. maja 2013. godine. On je rekao da ta lista postoji od 1999. godine, kada je donijeta Rezolucija 1267.

Janeček je objasnio da članice UN-a imaju obavezu da primjenjuju restriktivne mjere prema terorističkim organizacijama sa spiska u pogledu pristupa finansijama i oružju, kao i da istraže sve veze koje pojedinci imaju sa tim organizacijama.

Branioca Senada Dupovca interesovalo je da li je prije 30. maja 2013. bilo nezakonito imati neke transakcije ili trgovinu s ISIL-om.

Janeček je kazao da situacija nije tako jednostavna, jer je ISIL postojao i prije nego što je uvršten na listu terorističkih organizacija kao poseban subjekt. Napomenuo je da su ranije bili ogranak Al-Kaide, sa kojom su prekinuli veze 2014. godine.

“Već negdje 2004, 2006. oni se pojavljuju kao ogranak Al-Kaide”, kazao je Janeček.

On je dodao da postoji više od 200 organizacija povezanih s Al-Kaidom.

I Tužilaštvo i Odbrana naveli su da će pregovarati o priznanju krivice. Nastavak suđenja zakazan je za 1. juli.

Marija Taušan


This post is also available in: English