Vijest

Dostojanstveno sjećanje kao doprinos izgradnji trajnog mira

19. Juna 2020.13:54
Tokom proteklih mjeseci nastavljen je projekat obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja u Travniku, Novom Travniku i Zenici, te lokacije hotela “Igman” i “Maršal”, stratištima sa kojih su nedužne žrtve, kako kažu aktivisti Centra za nenasilnu akciju, potpuno zaboravljene, a zločini uglavnom neprocesuirani.


Izvor: Centar za nenasilnu akciju

Prema riječima aktiviste Centra za nenasilnu akciju Amera Delića, obilježena su mjesta stradanja Bilivode kod Zenice, Miletići kod Travnika i mjesto napada na “Tuzlanski konvoj spasa” kod Novog Travnika, kao i lokaliteti hotela “Maršal” i “Igman”, s ciljem da se potakne neselektivno i primjereno obilježavanje mjesta stradanja “kako bi se u postojećoj kulturi sjećanja konačno pronašao kontekst da su na brojnim mjestima stradali nedužni ljudi”.

“Ukazujemo na potrebu da se svim žrtvama, njihovim porodicama i zajednicama omogući pravo na dostojanstveno sjećanje i da se na taj način doprinese izgradnji trajnog mira na našim prostorima. Nadamo se da će ova naša akcija potaknuti i mnoge ljude da se u budućnosti pridruže obilježavanju stradanja”, kazao je Delić.

Među novim obilježenim mjestima stradanjima je Bilivoda kod Zenice, gdje su ubijena četiri civila hrvatske nacionalnosti.

“Tu se još i da primijetiti neka kultura sjećanja, jer smo zatekli ostatke cvijeća i svijeća. Katica Mijač je bila od velike pomoći. To je stanovnica Bilivoda koja nam je pokazala mjesto stradanja. Osobe su ubijene i zapaljene, a kasnije pronađene nedaleko od mjesta stradanja”, rekao je Delić.

Za ovaj zločin Kantonalni sud u Zenici donio je oslobađajuću presudu.

Prema riječima Delića, obilježeno je i mjesto stradanja Miletići kod Travnika, gdje je ubijeno pet osoba, a 35 civila hrvatske nacionalnosti zarobljeno i odvedeno u kamp jedinice takozvanih “mudžahedina” gdje su premlaćeni. Kako navode iz Centra za nenasilnu akciju, izvršioci zločina nikada nisu kažnjeni.

Lokacija u vezi sa “Tuzlanskim konvojem spasa” obilježena je uz podršku Fondacije “Istina Pravda Pomirenje”.

“Konvoj sa humanitarnom pomoći sastojao se od nekoliko stotina kamiona, bio je dugačak sedam kilometara i išao je iz Splita, preko Gornjeg Vakufa za Tuzlu. Konvoj je zaustavljen 10. juna 1993. na barikadi na putu koju je stvorila velika skupina hrvatskih civila i vojnika u Rankovićima, sjeverno od Novog Travnika. Osam vozača ubijeno je iz vatrenog oružja, vozila su odvezena, a konvoj su opljačkali civili i vojnici”, navode iz Centra za nenasilnu akciju, dodajući da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci tri osobe ubijene nakon zaustavljanja konvoja još uvijek nisu pronađeni.

Lokacije hotela “Igman” i “Maršal”, nekadašnji “Famos”, također su obilježene u sklopu akcije. Prema podacima Centra za nenasilnu akciju, hotel “Igman” je u periodu od februara do marta 1993. godine pretvoren u zatočenički objekat za vojnike i civile srpske i hrvatske nacionalnosti. Upravu nad objektom imala je Armija BiH i specijalna jedinica za posebne namjene zvana “Zulfikar”. Sud Bosne i Hercegovine je za zločine počinjene u hotelu “Igman” osudio Dževada Salčina, pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH, na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i po dana zatvora.

Državni sud je 2013. godine potvrdio optužnicu koja tereti i Nedžada Hodžića za zločine počinjene u hotelu “Igman”, ali predmet trenutno “miruje” zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Objekat hotela “Maršal”, bivšeg “Famosa”, je u periodu od juna do augusta 1992. godine pretvoren u zatočenički objekat za civile srpske nacionalnosti.

“Između 100 i 150 civila je uhapšeno u Bradini kod Konjica i dovedeno u hotel. Upravu nad objektom imala je Armija BiH i specijalna jedinica za posebne namjene zvana ‘Zulfikar’. Zatočenici su bili smješteni u podrumske prostorije hotela gdje su svakodnevno zlostavljani i premlaćivani. Nakon nekoliko dana provedenih u prostorijama hotela ‘Famos’, premješteni su u logore ‘Čelebići’ i ‘Silos’ u Tarčinu. Za ove zločine još niko nije procesuiran”, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

 

Admir Muslimović