Vijest

Optuženi za zločin u Zvorniku Adem Kostjerevac izručen u BiH

18. Juna 2020.18:14
Adem Kostjerevac, optužen za ratni zločin na području Zvornika 1992. godine, izručen je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

This post is also available in: English


Adem Kostjerevac. Izvor: Tužilaštvo BiH

On je po izručenju u BiH uhapšen.

Sud BiH je 2015. potvrdio optužnicu protiv Kostjerevca koja ga tereti za zločin protiv civilnog stanovništva, a za njim je bila raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH) u Zvorniku, u septembru i oktobru 1992. godine silovao žensku osobu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario.

“Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzrokovalo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve”, saopćili su u martu 2015. godine iz Tužilaštva BiH.

Kostjerevac, za kojeg je u optužnici navedeno da je nastanjen u SAD-u, prema informacijama koje je tada dalo Tužilaštvo BiH, saslušan je posredstvom međunarodne pravne pomoći.

Prema napisima St. Louis Post-Dispatcha, čiji je novinar pratio ekstradicijski proces, Kostjerevac je prije 17 godina došao u SAD sa suprugom. Tokom razgovora s agentima FBI-a, kako je prenio ovaj medij, Kostjerevac je priznao da je bio pripadnik vojne policije i da je oštećenu vidio u pritvoru, ali je negirao silovanje, već je tvrdio da joj je slao hranu i odbio da je ubije kada su mu drugi to rekli.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Semir Mujkić


This post is also available in: English