Vijest

U Laktašima uhapšeni članovi grupe “Pravda za Davida”

30. Juna 2020.17:41
Policija je u Laktašima uhapsila dvoje aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” koji su zajedno sa još desetak građana došli na zakazano ročište Rajku Topiću, koji je prema prekršajnoj prijavi remetio javni red i mir prošle godine ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.


Grupa “Pravda za Davida”. Izvor: Grupa “Pravda za Davida”

Kako Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) saznaje, Sofija Grmuša i Dragan Karanović privedeni su dok su zajedno s ostalima sjedili u bašti kafića u centru Laktaša, a u policijskoj stanici nije rečeno zbog čega. Kako je odgovoreno iz Policijske stanice u Laktašima, informacije o ovom slučaju treba da pruži portparol Policijske uprave Banjaluka, koji nije odgovorio na pitanja BIRN-a BiH.

Advokat Milan Malešević je kazao da je Karanović u stanicu u Laktašima pozvan u svojstvu svjedoka, dok je Grmuša privedena kao osumnjičena za kršenje Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i na teret joj se stavlja da je prisustvovala javnom skupu, ispred suda u Laktašima.

“Nije ovdje stvar javnog okupljanja već transparenata koje su građani imali u rukama i koji očigledno bodu oči, a to su transparenti sa likom Davida Dragičevića. Ti transparenti su oduzeti jer izgleda da ta simbolika mora biti sklonjena s ulica”, rekao je za BIRN BiH Malešević.

Sofija Grmuša je u izjavi datoj policiji u Laktašima navela da ne smatra da je počinila bilo kakav prekršaj, te da su policijski službenici zloupotrijebili svoja ovlaštenja.

“Grupa ‘Pravda za Davida’ nije formalna organizacija na koju bi se odnosile citirane odredbe Zakona o javnom okupljanju, a spontana okupljanja su dozvoljena i po međunarodnim konvencijama i poželjna. Uzviknuti ‘Pravda za Davida’ nije ništa drugačije od uzviknuti ‘Živjela Republika Srpska’”, piše u izjavi koju je Grmuša dala policajcima u Laktašima i koju je BIRN BiH imao na uvid.

Grmuša za BIRN BiH kaže da smatra da je njeno privođenje neosnovano i da će ukoliko dobije prekršajnu prijavu tražiti sudsko odlučivanje.

“Sve isto kao i do sada. Dok ubice Davida Dragičevića hodaju slobodno nama se sudi i nas privode, jer tražimo pravdu za ubijenog momka”, rekla je Grmuša.

U Laktašima je pred prekršajnim odjeljenjem banjalučkog Osnovnog suda u tom gradu trebalo biti održano ročište Rajku Topiću po prekršajnoj prijavi koju je Topić zbog, kako se navodi, kršenja javnog reda i mira dobio u maju prošle godine u Banjaluci. Ročište je, kako je naveo njegov advokat Dragan Tolimir, odgođeno na njegov zahtjev da bi bilo održano u Banjaluci.

BIRN BiH je već pisao o tome da su dva ročišta aktivista “Pravde za Davida” u vezi sa prijavama banjalučke policije prebačena u prekršajno odjeljenje banjalučkog Osnovnog suda u Laktašima. Iz Osnovnog suda kazali su “da u prebacivanju ročišta u Laktaše nema nikakvih skrivenih namjera već taj sud ima odjeljenje u Laktašima na kojem ponekad budu suđenja i građanima sa prebivalištima u Banjaluci”.

Sofija Grmuša, koja je danas privedena u Laktašima zajedno s Aleksandrom Ninić-Vranješ, tužila je Republiku Srpsku i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog diskriminacije.

Pripremno ročište po toj tužbi zakazano je za 23. juli, a Pravobranilaštvo Republike Srpske traži da tužba bude odbačena.

 

Vladimir Kovačević