Suđenje

Odbijen prijedlog Kemala Čauševića za izuzeće tužioca Dubravka Čampare

2. Jula 2020.12:55
Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, saopćeno je da je odbijen njegov prijedlog za izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare.
Kemal Čaušević. Izvor: BIRN BiH

Biljana Ćuković, predsjedavajuća Vijeća Suda BiH, kazala je da je Sud dobio rješenje Tužilaštva BiH od 30. juna ove godine da je prijedlog Čauševića za izuzeće tužioca Čampare odbijen kao neblagovremen.

Čaušević je 18. juna zatražio izuzeće tužioca Dubravka Čampare jer smatra da je pristrasan.

Tužilaštvo BiH tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković, za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Nakon obavještenja o odbijanju zahtjeva za izuzeće postupajućeg tužioca, Odbrana Anesa Sadikovića uložila je materijalne dokaze, među kojima je i tabela UIO-a o uvozu tekstila za period od 2005. do 2010. godine kojom namjerava dokazati da firme “Eko-San” i “Janus” nisu bile najznačajniji dobavljači i da nisu mogle imati povlašten položaj.

Sadikovićeva braniteljica Adna Dobojlić je među materijalne dokaze uložila i e-mail korespondenciju komunikacije s fakturama, kojom nastoji dokazati da su nabavke bile u skladu sa zakonskim propisima.

Optužba je prigovarala na zakonitost i autentičnost ovih dokaza.

Među uloženim dokazima Sadikovićeve Odbrane je i akt Grada Banja Luka od 16. jula 2018. sa rješenjem Grada Banja Luka od 3. februara 2009. na okolnosti da je hotel “Šeher” tada dobio upotrebnu dozvolu.

“Nije bio ni otvoren 2007. i 2008. godine”, rekla je Dobojlić, dodavši da ovim dokazom namjerava osporiti tvrdnje svjedoka koji su svjedočili suprotno u postupku, uloživši i fotografije hotela tokom gradnje 2009. godine.

Tužilac Čampara je na ovaj dokaz uložio prigovor relevantnosti.

Nakon ulaganja dokaza Odbrane, Optužba je uložila izjave koje su optuženi dali u istrazi. Odbrana je prigovarala na ulaganje izjave Sadikovića od 19. jula 2014. navodeći da nije uzeta u ovom, već u drugom krivičnom predmetu, dok Čaušević nije ulagao prigovor da se više njegovih iskaza iz 2014. i 2017. uloži.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli.

Albina Sorguč