Vijest

Milarem Berbić: Odgođen početak suđenja za ratovanje u Siriji

Početak suđenja Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje u Siriji odgođen je jer je u pritvorskoj jedinici Suda Bosne i Hercegovine optuženi odbio da mu se izmjeri temperatura kako bi mogao pristupiti u sudnicu.

This post is also available in: English

Milarem Berbić. Izvor: Sud BiH

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović je kazala da su dobili obavijest od Sudske policije u kojem je navedeno da optuženog Berbića ne mogu dovesti u sudnicu jer je odbio potreban ljekarski pregled kod zavodskog ljekara, odnosno da mu se izmjeri temperatura, i da popuni obrazac.

“Nemamo potvrdu da nema simptoma COVID-19 i ne možemo uzeti taj rizik. Nije dozvolio da mu se izmjeri temperatura”, dodala je sutkinja Begović.

Sutkinja se obratila advokatu, kazavši mu da Berbiću objasni situaciju i da suđenje neće moći izbjeći, ali da će ovakvim ponašanjem samo sebi pogoršati situaciju dužinom boravka u pritvoru i sudnici.

Advokat Almir Hrustić je rekao da je danas u sudnici saznao za ovu situaciju i da je s Berbićem razgovarao prije tri dana, kada mu je rekao da će doći na suđenje.

Optužnica tereti Berbića za terorizam zbog učešća na ratištu na strani takozvanog ISIL-a. Prema optužnici, on je sredinom 2014. otišao iz BiH, a tokom boravka u Siriji je snimljen i za ISIL-ove propagandne snimke.

Nakon sloma ISIL-a i zarobljavanja njegovih preostalih pripadnika, Berbić je krajem 2019. deportovan nazad u svoju zemlju.

Na današnjem ročištu se raspravljalo o kontroli pritvora za Berbića, te je tužiteljica Tužilaštva BiH Suada Pašić kazala da ostaje kod ranije iznesenih navoda po kojima smatra da još uvijek postoje opravdani razlozi da se optuženom produži pritvor.

Advokat Hrustić je naveo da ne postoje opći ni posebni razlozi za produženje pritvora, smatrajući da je, iz dokazne građe, osnovana sumnja upitna. Kako je rekao, njegov branjenik ne posjeduje putne isprave ni važeću ličnu kartu te nije u mogućnosti ni na koji način napustiti državu.

Prema njegovim riječima, svjedoci su već saslušani u istrazi i, kako je kazao, taj pritvorski razlog “otpada” u cijelosti.

“Molim sud da preispita i zakonitost dokaza iz kojih se crpi osnovana sumnja, a odnosi se na snimke sa YouTube kanala koji su pribavljeni bez sudske naredbe i koje su tumačili zaposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije”, naveo je advokat te predložio određivanje mjera zabrane.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za 20. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English