Suđenje

Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji

8. Jula 2020.16:54
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.

This post is also available in: English

Emir Ališić
Emir Ališić. Izvor: Sud BiH

U optužnici, koju je pročitala tužiteljica Biljana Golijanin, navedeno je da je Ališić 13. decembra 2013. s Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom otputovao za Istanbul te je na tačno neutvrđen način prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a.

“Tom prilikom je bio u jedinici nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović, u jedinici nepoznatog naziva kojom je komandovao Ramo Pazara te u jedinici ‘Bejt Komandos’, koje su djelovale na području Rakke i Haratina, i u kojima je boravio od decembra 2013. do 2019., kada su ga zarobile kurdske snage”, navela je tužiteljica Golijanin.

U uvodnoj riječi ona je naglasila da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati da je optuženi, u vrijeme, na mjestu i na način kako je to opisano u optužnici, počinio krivično djelo za koje se tereti.

“Tužilaštvo namjerava saslušati 16 svjedoka, među kojima su oni koji će govoriti o okolnostima odlaska optuženog na područje Sirije, ovlaštene službene osobe i stručna lica koji će govoriti o karakteru ISIL-a. Materijalni dokazi koje namjeravamo provesti potvrdit će napuštanje BiH, boravak optuženog u Siriji i pridruživanje paravojnim formacijama”, kazala je tužiteljica.

Ališićev branilac Bakir Hećimović je rekao da će svoje dokaze predložiti nakon što sa svojim dijelom završi Tužilaštvo, a naveo je kako je tvrdnja Odbrane da Optužba neće van razumne sumnje dokazati da je optuženi počinio djelo iz optužnice.

“Dokazi koje će provesti Tužilaštvo van razumne sumnje neće pokazati da je djelo počinjeno. Optuženi je 50-postotni invalid iz proteklog rata u BiH i kao takav nije mogao preduzimati radnje u sklopu organizacija koje navodi Tužilaštvo. Neće Tužilaštvo dokazati bitna obilježja djela”, kazao je Hećimović.

Optuženi je prilikom davanja ličnih podataka na početku ročišta negirao da je njegov nadimak “Ebu Talha”, dok je dodao da je po zanimanju policajac.

Ališić je, skupa s još šestoricom državljana BiH, deportovan u decembru 2019. godine, nakon čega su svi optuženi za ratovanje u Siriji. U međuvremenu je Muharem Dunjić osuđen na tri i po godine zatvora po sporazumu koji je potpisao s Tužilaštvom, sudski postupci su počeli Armenu Dželki, Jasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću, dok suđenja uskoro počinju Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju.

Prvi svjedoci Tužilaštva na suđenju Ališću će biti saslušani 21. jula.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English