Vijest

Sljedeće sedmice presude za zločine u Prijedoru i Ljubuškom

10. Jula 2020.15:30
Apelaciona vijeća Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći presude za zločine počinjene na području Prijedora i Ljubuškog.


Sud BiH. Izvor: BIRN BiH 

Izricanje presude Sretku Paviću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora zakazno je za četvrtak, 16. jula, a presuda sedmorici optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom bit će iznesena dan kasnije, u petak, 17. jula.

Paviću, nekadašnjem pripadniku Volarske čete 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), bit će izrečena nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem.

Prvostepenom presudom od 24. juna 2019. Pavić je bio osuđen na 13 godina zatvora za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević počinjenim u prijedorskom selu Rizvanovići, ali je ta prvostepena presuda ukinuta i održan je postupak pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće će presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku, Vinku Radišiću, Slavku Skenderu i Draganu Milošu izreći također nakon obnovljenog suđenja i ukidanja prvostepene presude.

Prvostepenom presudom iz augusta 2018., Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Skender i Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe Odbrane i ukinulo ovu odluku.

Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine, bili upravnici u VIZ-u, u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su ostali optuženi bili stražari, a na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

U utorak, 14. jula, na obnovljenom suđenju Ibri Merkezu pred Apelacionim vijećem bit će preslušan iskaz vještaka te iznesene završne riječi.
Merkezu je obnovljeno suđenje nakon što je ukinuta presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora za zločine u Goraždu.

Merkez je u oktobru prošle godine proglašen krivim da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. avgusta 1992. godine.

On je oslobođen dijela optužbe, dok su druga dvojica optuženih – Predrag Bogunić i Ešef Hurić – oslobođeni.

 

Albina Sorguč