Vijest

Dodik iskoristio staru anonimnu prijavu za obračun s Debevcem

10. Septembra 2020.15:17
Nakon što je izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome da Ranko Debevec, predsjednik Državnog suda, ima špansko državljanstvo i da je navodno učestvovao u određenim nezakonitostima izazvala lavinu komentara i prijetnje tužbama za klevetu, iz Ureda disciplinskog tužioca su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su oni već ranije zaprimili anonimnu prijavu sa istim navodima.


Milorad Dodik i Ranko Debevec. Foto: EPA-EFA/Fehim Demir

“Vezano za Vaš upit, želimo da Vas obavijestimo da je Ured disciplinskog tužioca ranije zaprimio anonimnu pritužbu koja sadrži i navod iz Vašeg upita”, odgovoreno je na pitanje BIRN-a BiH u Uredu disciplinskog tužioca (UDT) o izjavama koje je na konferenciji za medije iznio Milorad Dodik o Ranku Debevcu.

U odgovoru je navedeno da se iz razloga povjerljivosti ne može dati više informacija. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija je kazao također za BIRN BiH da Dodikove navode ne može komentarisati jer se radi o prijavi za izvršenje disciplinskog prekršaja, odnosno krivičnog djela.

Na konferenciji za novinare održanoj 9. septembra, Dodik je, prema pisanju N1, rekao kako je sumnjiva uloga Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, u određivanju koga će Obavještajno-sigurnosna služba (OSA) prisluškivati i pratiti.

“Veoma sumnjiva uloga predsjednika Suda BiH koji je pribavio sebi pravo da on određuje službi koga da prati i prisluškuje, to je tema koje su demokratske zemlje davno završile. Predsjednik Suda bio je u sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u Federaciji i da je primao neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude. Taj čovjek danas određuje i daje saglasnost vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem da to postoji, da se svako sluša po Bosni i Hercegovini, tako da je to, naravno, stvar koja treba da bude riješena”, prenosi N1 Dodikove riječi.

Kako piše N1, Dodik navodi da postoje određene indicije iz pravosudnih institucija da se protiv Debevca vode postupci, kao i da Debevec posjeduje špansko državljanstvo, koje nije prijavio.

“Postoje određene indicije i ja sam to čuo iz pravosudnih institucija, ja, naravno, znam da se vode neki postupci oko toga. Taj predsjednik Suda da daje gospodinu Mehmedagiću saglasnost koga će prisluškivati. Predsjednik Suda je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime koje nije prijavio kada se kandidovao. Kako neko može da lične podatke skriva a da obavlja tako važnu dužnost. Mi smo kod nadležnih španskih organa provjerili i to jeste tako”, naveo je Dodik, prema N-1.

Iz Državnog suda su saopćili da se nalozi predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju u skladu sa Zakonom o OSA-i BiH, te da Debevec “nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje”.

Debevec je, prema saopćenju Suda, pozvao Dodika da obznani javnosti njegovo špansko ime.

“Za gospodina Dodika očito nije problem što on ima srbijansko državljanstvo i, po informacijama koje posjedujemo, više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo”, navodi se u saopćenju.

Iz Suda su pozvali Dodika da objavi dokaze o navodnim krivičnim djelima korupcije, “jer u protivnom će protiv istoga biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete”.

Nekadašnja predsjednica Suda BiH sutkinja Meddžida Kreso u razgovoru za BIRN BiH ističe kako Dodik kontinuirano vrši pritisak i napada Sud BiH i to od njegovog osnivanja, te da općenito opstruira sve procese koji vode ka jačanju pravosudnog sistema.

“Trenutno ne postoji niko ko Dodika može zaustaviti u tom ‘divljanju’. To je svojevremeno moglo samo pravosuđe učiniti i to procesuiranjem njega za ono za što je prijavljen još iz vremena kada je Dragan Lukač bio na čelu SIPA-e, i nadalje, naravno”, kaže Kreso te dodaje da “sadašnja konstelacija poremećenih odnosa tri čelna čovjeka pravosuđa” Dodiku ide naruku da se još žešće okomi na Sud.

“Ne bih komentirala te procese koji su u toku, istraga je, koliko sam čitala, za ove tvrdnje u vezi čelnog čovjeka Suda BiH, vrlo je nezahvalno o tome govoriti, treba sačekati sve rezultate istrage”, naglašava Kreso.

Kada su u pitanju Dodikove tvrdnje o praćenju i prisluškivanju, ona ističe da predsjednik Suda nema neograničenu moć, već da postupa u skladu s važećim zakonom.

“Ako OSA dostavi zahtjev da se provede određena istražna radnja, bilo da je to praćenje, snimanje telefonskih razgovora ili simulirani otkup, i tako dalje, predsjednik Suda to mora provjeriti na način da utvrdi postoji li dovoljno osnovane sumnje da prihvati takav zahtjev OSA-e. Ja sam, recimo, vraćala neke zahtjeve koji nisu opravdavali sumnju za izdavanje takvih naredbi, vjerujem da to čini i Debevec”, pojašnjava Kreso.

Govoreći o Dodikovim tvrdnjama da je provjereno špansko državljanstvo Ranka Debevca, Kreso je navela kako to nije mogao provjeriti on, već nadležne institucije, te da se to treba uraditi što prije, “jer ako nije tačno, treba skinuti ljagu s gospodina Debevca”.

Prema Kreso, nije sporno da neko ima dvojno državljanstvo, ali da može biti eventualno sporan način na koji je to dobijeno, “eventualno davanjem nekih lažnih podataka”.

Ona smatra kako dvojno državljanstvo ne može biti problem da neko bude na čelu neke institucije u BiH, a sličnog mišljenja je i sudija Branko Perić.

“Ne vidim ja problem zbog tog što je on (Dodik) nešto pričao. Koliko sam ja vidio, ne odnosi se na predmete i na sudovanje, nego se odnosi na neka lična svojstva i nešto što je legitimna kritika, da tako kažem. To kao princip mislim da nema smisla da on (Dodik) na takav način govori o predsjedniku Suda, tim prije što državljanstvo nije nešto što je zakon zabranio i ne bi trebalo biti problem… Čak i ovo što nije prijavio, nisam siguran da je neki veliki etički problem”, navodi Perić za BIRN BiH.

BIRN BiH je od Ambasade Španije zatražio da li mogu potvrditi da je Debevec državljanin te zemlje, te da li ima španski identitet, no do trenutka pisanja ovog teksta iz Ambasade nisu odgovorili na ovaj upit.

Upit je BIRN BiH poslao i Ministarstvu vanjskih poslova Španije, da potvrde da li je Debevec državljanin te zemlje, i posjeduje li španski identitet, na šta je Ministarstvo odgovorilo da nisu u mogućnosti odavati ikakve lične informacije usljed državnog zakona o zaštiti ličnih podataka.

 

Lamija Grebo