Suđenje

Mektić i ostali: Golijaninova preporuka

8. Oktobra 2020.16:17
Svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su na suđenju Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu polažaja kako su Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine pružali usluge štampanja materijala.


Dragan Mektić, arhiva. Foto: BIRN BiH

Nenad Petrović, vlasnik štamparije “Optigraf” iz Sarajeva, rekao je da su sarađivali sa firmom “Visia” iz Istočnog Sarajeva. On je potvrdio da ih je prije nekoliko godina “Visia” angažovala za štampanje izbornog materijala Saveza za promjene.

Svjedok je kazao da su za Ministarstvo bezbjednosti obavljali određene usluge štampanja, od kojih su se neke odnosile na projekat međugranične saradnje sa Crnom Gorom.

Prema riječima Petrovića, vrijednost posla tokom tri godine je bila sitna u odnosu na godišnji promet firme.

On je rekao da nikoga nije lično vidio iz Ministarstva, nego da je mejlom ili telefonom kontaktirao sa određenim ljudima. Napomenuo je da se njegov sin više bavio kontaktima sa strankama. Kad je u pitanju firma “Visia”, on je kazao da je kontaktirao sa vlasnikom Vladanom  Jeftovićem, a da je tek poslije čuo da ima i neki Igor, suvlasnik.

Petrović je svjedočio na suđenju Draganu Mektiću, bivšem ministru bezbjednosti, te Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji, koje optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015–2017. godine.

Golijanin je optužen kao šef kabineta ministra, Agić kao pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažovalo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, s kojima je sklopljeno više ugovora za štampanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Odgovarajući na pitanja Golijaninove Odbrane, svjedok Petrović je potvrdio da je “Optigraf” pružao usluge brojnim firmama. Rekao je da je Igora jednom upoznao kada je nešto dogovarao sa Vladanom.

Svjedokov sin Srđan Petrović također je govorio o saradnji sa “Visiom” i Ministarstvom bezbjednosti.

On je naveo da ih je “Visia” angažovala u vrijeme izbora i da je o poslu dogovarao sa vlasnikom Vladanom Jeftovićem.

Petrović je kazao da ga je na preporuku Igora Golijanina kontaktirao Bojan Mališ iz Ministarstva za usluge štampanja.

On je ispričao da je Golijanina upoznao kada je išao sa Jeftovićem da dogovora poslove. Naveo je da su sjedili nekoliko puta i razgovarali najviše o automobilima.

Svjedok je kazao da je Golijaninu ponudio usluge štampanja, a da mu je on rekao da će ga preporučiti kada bude prilike. Petrović je napomenuo da usluge firme “Optigraf” inače nudi ljudima koje upozna.

Za Ministarstvo su, kako je dodao, štampali određene brošure, a vrijednost poslova za tri godine iznosila je 11.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na pitanje braniteljice Mirele Kanlić, svjedok je odgovorio da mu Golijanin nije obećao neki povoljniji tretman niti da će dobiti posao.

Oba svjedoka su, na pitanje optuženog Mektića, kazala da s njim nisu kontaktirala, ni da je od njih nešto tražio.

Nastavak suđenja je 22. oktobra.

Marija Taušan