Vijest

VSTV: Saša Sarajlić ne ispunjava bodovnu listu za glavnog tužioca

23. Oktobra 2020.16:45
Tužilac Saša Sarajlić ne ispunjava bodovne kriterije da bi bio imenovan na poziciju glavnog tužioca Federalnog tužilaštva, kazao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tokom drugog dana sjednice.


VSTV. Foto: BIRN BiH

Na sjednici je rečeno da se na rang-listi za izbor glavnog tužioca Federacije Bosne i Hercegovine nalaze tri kandidata, te da je izbor odgođen za 60 dana, nakon što Ured visokog predstavnika (OHR) i Ustavni sud daju svoje mišljenje.

Prvi kandidat je Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi je Dubravko Čampara sa 132,1 bodom i treći Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao da glavni federalni tužilac nije izabran zbog ustavnih odredbi o distribuciji ključnih nadležnosti, po kojima su svi pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda već popunili kvote zastupljenosti na ključnim funkcijama.

On je kazao da treći kandidat ne ispunjava kriterij od minimalno 125 bodova da bi bio izabran na funkciju glavnog federalnog tužioca.

“Nije ostvario taj broj bodova i ne može ni biti izabran ni u kakvoj situaciji, bez obzira na bilo kakva ustavna ograničenja, s obzirom na naše bodovne skale i ono što mi smatramo potrebnim nivoom kompetencija koji se izražava kroz bodove da bi neko bio izabran na tako velike funkcije”, naglasio je Tageltija.

Kako je rekao, VSTV-u jeste propisano da poštuje mjere koje se odnose na nacionalni balans u pravosudnim institucijama, ali da je “ograničavajući faktor” kada struka nije argument zašto se neko bira na neku poziciju.

“Međutim, mislim da provodimo ozbiljne procedure koje nam omogućavaju da, s obzirom na ovu ustavnu složenost BiH, izaberemo najbolje kandidate na pozicije u pravosuđu”, zaključio je Tageltija.

VSTV je danas na poziciju tužiteljice Tužilaštva BiH imenovalo Bojanu Jolović, a na poziciju dodatnog sudije Državnog suda Branka Moraita.

Na sjednici je donesena odluka i o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u općinske, osnovne i okružne sudove u BiH.

Drugog dana sjednice, VSTV je obavijestio o saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), u okviru koje će se pripremiti specijalistička edukacija za sudije na temu korupcije i organizovanog kriminala, te online obuka o etici, integritetu i sprečavanju sukoba interesa.