Vijest

Potvrđena optužnica protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e

5. Novembra 2020.15:49
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja je podignuta protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muhameda Pekića, rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.

Osman Mehmedagić. Foto: BIRN BiH

Kako je navedeno u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Državno tužilaštvo je jučer, 4. novembra, obaviješteno od Suda BiH da je optužnica potvrđena.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u ranijem saopćenju.

Nakon potvrđivanja optužnice, slijedi zakazivanje ročišta pred Sudom BiH na kojem će se Mehmedagić i Pekić izjasniti o krivnji.

 

Emina Dizdarević