Suđenje

Miletić: Odbrana najavila dokaze o kredibilitetu zaštićenog svjedoka

6. Novembra 2020.13:13
Odbrana sudije Azre Miletić, optužene za primanje dara, ocijenila je u uvodnoj riječi da Optužba nije dokazala svoje tvrdnje i da stoga planira pozvati samo jednog svjedoka te izvesti materijalne dokaze.
Azra Miletić. Foto: BIRN BiH

Nakon okončanja dokaznog postupka Optužbe na ponovljenom suđenju Azri Miletić pred Opštinskim sudom u Sarajevu, Odbrana je iznijela plan svojih dokaza, osvrnuvši se na dosadašnji postupak.

“Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice ni na kakav način, a kamoli van razumne sumnje”, ocijenila je braniteljica Jesenka Rešidović.

Prema njenim riječima, nijedan dokaz nije potvrdio da je optužena primila bilo kakvu vrstu dara, kao ni obećanje dara, niti da je postupala radi pribavljanja koristi. Dodala je da nije dokazano ni da je Miletić namjeravala da se formalno provede postupak u predmetu “Brkić i ostali”, niti da je postupala protivno odredbama zakona.

Rešidović je kazala da je Miletić tokom više od 30 godina sudijskog rada postupala uvijek zakonito i profesionalno, uz poštovanje najviših etičkih standarda. Braniteljica je navela da je optužena učestvovala u donošenju oko 90 osuđujućih i 20-ak oslobađajućih presuda.

Odbrana je ocijenila da je ovaj postupak od početka nezakonit, te da su o tome već donesene neke odluke. Rešidović je posebno izdvojila davanje imuniteta zaštićenom svjedoku S-1 “kao glavnom izvršiocu”.

Ona je predložila da se pozove svjedok koji bi govorio o karakteru ovog svjedoka, kao i da se o njegovom kredibilitetu izvede materijalna dokumentacija. Navela je da je S-1 na Sudu rekao da je radio u policiji, ali da dokazi govore suprotno.

Ostali materijalni dokazi, kako je kazala, odnose se na nezakonitost istrage, motive za pokretanje postupka i “linč” Miletićke, kao i rezultate njenog rada.

Sarajevski kantonalni tužilac Sead Kreštalica protivio se manjem dijelu prijedloga Odbrane smatrajući da su neki dokazi irelevantni, kao što su oni koji se odnose na motive i “linč”.

On je ocijenio irelevantnim i izvod iz telefonskog imenika za određeni broj. Rešidović je kazala da je Tužilaštvo prezentovalo poruku razmijenjenu između Miletićke i još jedne osobe u vezi sa isplatom novca. Braniteljica je rekla da izvod iz imenika pokazuje da je riječ o telefonskom broju sudije koja je sa Miletićkom držala seminar i da se poruka odnosila na isplatu honorara.

Prije uvodne riječi Odbrane, ponovo je pozvan vještak Irhad Kos iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je na zahtjev Tužilaštva sačinio analizu telefonskih kontakata.

Dio njegovog ranijeg iskaza se nije snimio zbog tehničkih problema, pa su danas ponovljena određena pitanja Odbrane.

Nastavak suđenja je 19. novembra.

 

Marija Taušan