Vijest

Specijalizovano tužilaštvo objelodanilo optužnicu protiv Hashima Thacija

6. Novembra 2020.13:41
Hashim Thaci, koji je jučer podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova, i još trojica bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženi su za počinjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na Kosovu i u Albaniji.

This post is also available in: English


Hashim Thaci tokom konferencije za medije na kojoj je objavio da daje ostavku na funkciju predsjednika. Foto: EPA-EFE

Specijalizovano tužilaštvo Kosova (STK), čije je sjedište u Haagu, objavilo je jučer uvečer optužnicu koja Thacija i još trojicu bivših lidera OVK-a i aktuelnih političara tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Thaci je optužen zajedno s bivšim liderom opozicione Demokratske partije Kosova Kadrijem Veselijem, šefom parlamentarne grupe opozicione stranke, pokreta Samoopredjeljenje (Vetevendosje) Rexhepom Selimijem i predsjednikom Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Jakupom Krasniqijem.

Optužnica, koja broji 68 stranica, sadrži deset tačaka u kojima se navode njihova navodna krivična djela kao “ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti, kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni”.

Ovi su zločini, stoji u optužnici, počinjeni “najmanje od marta 1998. do septembra 1999. godine”. Sva četvorica su tokom rata bili visoki pripadnici OVK-a, a Thaci je bio politički vođa gerilske organizacije.

Thaci, Veseli, Selimi i Krasniqi optuženi su da su odgovorni za zločine koje su počinili oni sami i drugi bivši pripadnici OVK-a u raznim oblastima Kosova, ali i u sjevernoj Albaniji, “protiv stotina civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljskim aktivnostima”.

Većina zločina počinjena je u pritvorskim centrima u 17 općina na Kosovu i dva okruga u Albaniji, Kukesu i Hasu.

Sva četvorica terete se da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata i da su dijelili “zajednički cilj sticanja i vršenja kontrole nad cijelim Kosovom”, koristeći sredstva koja uključuju “nezakonito zastrašivanje, maltretiranje, vršenje nasilja i uklanjanje onih koji su se smatrali protivnicima”.

Među protivnicima bili su navodni saradnici jugoslavenskih institucija i oružanih snaga Slobodana Miloševića, ljudi povezani sa suparničkim Demokratskim savezom Kosova i “osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti”.

U optužnici se navodi da ova četvorica bivših lidera OVK-a i aktuelni političari imaju “odgovornost nadređenog”, budući da su bili svjesni zločina spomenutih u optužnici, i podsticali ih, kao i da su bili uključeni u njihovo počinjenje.

Thaci je u četvrtak dao ostavku na funkciju šefa države i on je prebačen u Haag kako bi se suočio s optužbama. Njegova ostavka nakon potvrde optužnice izazvala je poruke solidarnosti, u vezi s borbom koju je vodila OVK, od strane političkih lidera širom Kosova i Albanije.

Udruženje ratnih veterana OVK-a zaprijetilo je protestima uprkos vladinim mjerama koje su uvedene zbog sprečavanja širenja koronavirusa, a kojima se zabranjuju javna okupljanja više od pet ljudi.

Specijalizovana vijeća Kosova (SVK) su formirana kako bi sudila za zločine koji su navodno počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu od 1998. do 2000. godine.

Ona su dio kosovskog pravosudnog sistema sa sjedištem u Holandiji i s međunarodnim kadrom.

Formirana su pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, koji su strahovali da kosovski pravosudni sistem nije spreman da se bavi ovako osjetljivim slučajevima i zaštiti svjedoke.

Albanci na Kosovu smatraju takozvani Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English