Vijest

Neophodan napredak u pravosuđu BiH na evropskom putu

5. Novembra 2020.15:28
Na online brifingu Evropske unije (EU) za medije, predstavljeni su nalazi Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu te je istaknuto kako se mora vidjeti napredak u bosanskohercegovačkom pravosuđu, prije svega kroz izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Zgrada Evropske unije u BiH. Foto: BIRN BiH

U proteklih pet mejseci postignut je određeni napredak u BiH, ali još uvijek postoji dosta stvari na kojima se mora raditi, rečeno je tokom brifinga na kojem su se novinarima obratili Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, te Richard Masa, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Govoreći o pravosuđu u BiH, kazano je da je dosta otpora zabilježeno među sudijama i tužiocima, te da VSTV smatra “da se nepravično optužuju”, kao i da se mora vidjeti napredak u ovoj oblasti.

On se može postići, kako je rečeno, izmjenama Zakona o VSTV-u, koje će omogućiti integritet sudija i tužilaca.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o potrebi izmjene ovog zakona, na koju je ukazivao, između ostalih, i predsjednik Državnog suda Ranko Debevec pred Privremenom istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

“VSTV je dobro zamišljena institucija jer se ne daje politici mogućnost da bira glavne tužioce i predsjednike sudova, ali treba uspostaviti bolji sistem odgovornosti VSTV-a. Parlament se ne može gotovo ni oko čega dogovoriti, pa zamislite da ih bira dvotrećinska većina. Mislim da se ona nikad ne bi mogla ostvariti… VSTV kao nezavisni regulator pravosuđa je dobro zamišljena institucija, ali su potrebne promjene, prije svega sistem odgovornosti i sistem imenovanja”, kazao je Debevec tokom svjedočenja pred Komisijom.

Privremenu istražnu komisiju osnovao je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH s ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u državi, s posebnim osvrtom, kako je najavljeno, na sposobnost VSTV-a da sudjeluje u procesima neophodnim na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tokom današnjeg brifinga zaključeno je i da napredak nedostaje kada je u pitanju sloboda izražavanja, te je upozoreno na trend zastrašivanja novinara, pogotovo novinarki, i samocenzuru.

Kako je rečeno, političari i dalje koriste sudske postupke za zastrašivanje novinara, što rezultira samocenzurom, kao i da su javni servisi izloženi velikom političkom uticaju.

Prošlog mjeseca, na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom, predstavnici novinarskih udruženja kazali su da se medijski djelatnici u državi osjećaju nesigurno i nezaštićeno, te da je sve više nekažnjenih napada na novinare, o čemu je pisao BIRN BiH.

Tokom diskusije je navedeno da postoji niz problema u oblasti vladavine prava, te da nije ostvaren napredak u izbornom okviru.

Brifing je organizovala Evropska unija u BiH u okviru projekta “ZAjedno smo Europa”, čiji je cilj informisati javnost o prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU iz maja 2019. godine.

 

Lamija Grebo