Vijest

Krsmanović tužio BiH nakon oslobađajuće presude za ometanje rada pravosuđa

19. Novembra 2020.14:53
Milenko Krsmanović je tužio Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete nakon oslobađajuće presude Državnog suda za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanja na ubistvo advokata Muhidina Kape, a pripremno ročište je odgođeno nakon što su njegov pravni zastupnik i Pravobranilaštvo BiH izjavili da će započeti pregovore o vansudskom rješavanju spora.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sud je konstatovao da se pripremno ročište odgađa zbog mirnog rješenja spora, te je naredno ročište zakazano za 5. januar 2021. godine.

Krsmanović je, prema informacijama koje je advokat Damir Kočo potvrdio, tužbu za naknadu štete podnio zbog činjenice što je tri mjeseca proveo u pritvoru i više mjeseci pod mjerama zabrane dok je bio pod istragom.

Državni sud je u maju 2017. oslobodio krivnje Krsmanovića za ometanje rada pravosuđa, odnosno podstrekivanje na ubistvo advokata Muhidina Kape, kako bi ga spriječio da svjedoči protiv njega u predmetu ratnog zločina.

Prije toga je Tužilaštvo BiH optužilo Krsmanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a predmet je ubrzo prebačen Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na daljnje procesuiranje.

Vrhovni sud Republike Srpske je u septembru 2018. pravosnažno oslobodio optužbe Krsmanovića da je 7. jula 1992. u selu Pedište (općina Sokolac) s jednim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS) tukao oštećenog Muhidina Kapu, civila bošnjačke nacionalnosti s područja Rogatice, danas poznatog advokata, kao i da je sa tim vojnikom došao do mjesta gdje je bio zarobljen Kapo, kojeg je opljačkao i odvezao prema Stanici javne bezbjednosti (SJB) Sokolac.

 

Haris Rovčanin