Vijest

Podignuta optužnica za primanje dara protiv tri veterinarska inspektora

20. Novembra 2020.15:42
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri granična veterinarska inspektora Ureda za veterinarstvo BiH zbog sumnje da su počinili krivično djelo “primanje dara ili drugih oblika koristi”.

Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Indire Dajić-Hukić, Ive Kobaša i Mladena Mijića, zaposlenih kao granični veterinarski inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, tereteći ih zbog primanja novca za propuštanje teretnih vozila koja uvoze životinje, hranu i proizvode životinjskog porijekla, bez provjere propisanih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta i normi, koji moraju biti ispunjeni za ulazak ovakvih vrsta roba u BiH.

Kako se u saopćenju navodi, osumnjičeni nisu provjerili norme propisane Zakonom o veterinarstvu BiH, Pravilnikom o uvjetima i načinu rada Granične veterinarske inspekcije u BiH i Priručnikom za rad graničnih veterinarskih inspektora u BiH.

“Na navedeni način, optuženi su počinili koruptivno kazneno djelo – primanje dara ili drugih oblika koristi”, navedeno je u saopćenju, čime su, počinjenjem ovog kaznenog djela, ugrozili zdravstvenu i sanitarnu sigurnost građana BiH.

“Tijekom provedene istrage, otkrivena su i zadokumentirana počinjenja kaznenih djela, a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka te prilaganjem većeg broja dokaznih materijala”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo će u postupku tražiti i da se Dajić-Hukić, Kobašu i Mijiću oduzme imovinska korist stečena kaznenim djelom, te da im se zabrani obavljanje dužnosti veterinarskih inspektora na granici u Uredu za veterinarstvo BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nermina Kuloglija-Zolj