Vijest

Naredne sedmice žalbe na presudu tužiocu Boži Mahajloviću

20. Novembra 2020.16:12
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iduće sedmice bit će iznesene žalbe na presudu državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji je po deset tačaka optužnice osuđen nepravosnažno na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje.

Sud BiH

Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

Prvostepenom presudom Sud je zaključio da je Mihajlović nesavjesnim radom omogućio da bude otuđen novac privremeno oduzet u više predmeta.

Kako se navodi u presudi, otuđenje novca dogodilo se u periodu od 2006. do 2015. godine. Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, te je, kako stoji u presudi, bio dužan da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja mu je dodijeljena.

Prema toj presudi, Mihajlović je dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH, u iznosu većem od 225.000 konvertibilnih maraka (KM), kao i troškove sudskog postupka. Žalbe na ovu presudu bit će iznesene u ponedjeljak, 23. novembra.

Istog dana zakazan je početak suđenja Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene na području općine Vlasenica.

Prema optužnici, Bastah je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju kazne.

Pred Sudom BiH naredne sedmice bit će iznesene i žalbe na prvostepenu presudu Branku Čigoji i ostalima za zločine počinjene u Donjem Vakufu.

Sud Bosne i Hercegovine je u junu ove godine osudio nekadašnje pripadnike VRS-a Branka Čigoju, Željka Todića i Sašu Boškića na po 14 godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Oborcima u općini Donji Vakuf.

Čigoja, Todić i Boškić su proglašeni krivima za ubistva 28 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena 13. septembra 1995. godine. Milorad Glamočak, kao njihov nekadašnji pretpostavljeni, oslobođen je optužbi.

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Kalinoviku i Prijedoru.