Vijest

Novinarka BIRN-a BiH dobitnica priznanja UNICEF-a za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta

20. Novembra 2020.14:49
Novinarka Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Azra Husarić dobitnica je UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.

This post is also available in: English


Dodjela UNICEF-ovih priznanja. Foto: Screenshot

Priznanja novinarima dodijeljena su tokom obilježavanja 20. novembra, Svjetskog dana djeteta, na ceremoniji koja je ove godine održana online.

Priča “Na roditeljima najveći teret online nastave za djecu s poteškoćama u razvoju” govori o dječaku s Downovim sindromom Harunu Tanoviću, koji i nekoliko mjeseci nakon početka školske godine nije imao asistenta u nastavi.

Šestočlani žiri je ovoj priči dao priznanje u kategoriji “internet rad”.

“Tu smo zaista imali više radova vrijednih priznanja, ipak onaj koji se izdvojio kao najkompletniji i obuhvaćen s više strana jeste priča o Harunu, dječaku sa Downovim sindromom i problemima s kojim se on i njegova obitelj susreću u obrazovnom sustavu u vrijeme pandemije”, kazala je na proglašenju Katarina Marjanović, članica žirija.

Osim problema zbog kašnjenja s dodjelom asistenta u nastavi, Harun tokom praćenja online nastave nije imao prilagođene nastavne jedinice, zbog čega su njegovi roditelji taj teret morali preuzeti na sebe.

“Nekoliko dana u vrijeme online nastave s dječakom koji kaže ‘ja sve mogu sam, meni ne treba niko’, provela je novinarka Azra Husarić, što je rezultiralo jednom zaista angažiranom pričom, o borbi za prava za koja se UNICEF i zalaže. Stoga smo i mi kao žiri prepoznali i izabrali kao priču vrijednu ovog priznanja”, istakla je Marjanović.

UNICEF u Bosni i Hercegovini dodijelio je priznanja medijskim profesionalcima za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH i za kategoriju “televizija”, gdje je nagradu dobila novinarka TV N1 Ivana Erić, u kategoriji “blog” dobitnica priznanja je novinarka Nataša Lazukić, dok je posebno priznanje za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta dodijeljeno novinaru portala Otisak Željku Lazareviću.

Ovogodišnji žiri – u sastavu Zoran Ćatić, Nineta Popović, Sandra Gojković Arbutina, Katarina Marijanović, Lamija Silajdžić i Benjamin Omerbegović – odlučio je dodijeliti i zahvalnice za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za TV priloge Amini Bijelonji i Tahiru Žustri, za blogove Hani Kazazović, Brankici Smiljanić, Ivoni Grgić, Ilmi Kurtović i Nejri Džananović, te za internet radove Snježani Aničić i Anamariji Zadro.

U znak podrške obilježavanju Svjetskog dana djeteta večeras će Grad Banja Luka i Grad Mostar u plavo “obojiti” svoje najpoznatije građevine – Banski dvor i Stari most. U Sarajevu će plavom bojom biti osvijetljen Sarajevo City Center.

Rownak Khan, predstavnica UNCIEF-a u Bosni i Hercegovini, rekla je tokom obilježavanja Svjetskog dana djeteta kako pandemija posebno teško utiče na djecu i njihovo obrazovanje.

“Zajedno moramo učiniti više kako bismo osigurali da sva djeca imaju jednak pristup kvalitetnom učenju. Vlade moraju dati prioritet tome da škole ostanu otvorene i da budu sigurne za djecu, nastavnike i roditelje, te istovremeno unapređivati mogućnosti učenja online, čime će osigurati jednake mogućnosti za marginaliziranu djecu. Dok se roditelji širom svijeta bore za održavanje egzistencije, vlade moraju pojačati mjere socijalne zaštite kroz programe i politike koje će porodicama osigurati spasonosna materijalna davanja, zdravstvenu zaštitu, prehranu i obrazovanje”, kazala je Khan.

    This post is also available in: English