Vijest

Odbrana Milivoja Petkovića zatražila prijevremeno puštanje iz zatvora

26. Novembra 2020.15:26
Advokatski tim Milivoja Petkovića, bivšeg čelnika takozvane Herceg-Bosne osuđenog na 20 godina zatvora, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, za koje će steći uslove početkom naredne godine.

This post is also available in: English

Milivoj Petković. Foto: EPA//Jiri Buller

U podnesku Mehanizmu, advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić su naveli kako je, prema informacijama Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN), procijenjeno da će Petković u februaru 2021. godine steći uslove da bude razmatran njegov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

Odbrana je istakla kako je Petković prihvatio konačnu presudu u svom slučaju, kao i ličnu odgovornost za zločine za koje je osuđen.

“On izražava iskreno kajanje za svoja djela ili propuste koji su doveli ili doprinijeli počinjenju zločina i duboko saučešće bošnjačkim žrtvama i njihovim porodicama. On će ovo nositi kao lični teret do kraja života. Može se samo nadati da će dobiti priliku da lično doprinese miru i pomirenju među nacijama općenito u bivšoj Jugoslaviji i posebno u BiH”, navela je Odbrana u podnesku.

Također je rečeno da Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenog zdravlja. Pandemija koronavirusa uticala je na to da ga članovi njegove porodice nisu bili u prilici posjetiti od marta ove godine.

U podnesku je navedeno Petkovićevo primjerno ponašanje tokom suđenja, ali i izdržavanja zatvorske kazne. On je u više navrata bio puštan i na privremenu slobodu, stoji u ponesku.

Ukoliko Mehanizam odobri njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, smatra Odbrana, Petković neće imati problema prilikom “reintegracije u hrvatsko društvo”, te da ne predstavlja opasnost ili prijetnju bilo kojoj osobi ili javnom redu i sigurnosti.

Navedeno je i da će Petković, ukoliko bude pušten na prijevremenu slobodu, živjeti u Splitu, gdje je bio nastanjen i prije suđenja, te provoditi vrijeme s porodicom i troje unučadi.

Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su 2017. pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Stojić te bivši načelnici glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Praljak i Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Ćorić osuđen je na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Lamija Grebo


This post is also available in: English