Vijest

Počinje suđenje Dragičeviću po tužbi Lukača za klevetu

23. Novembra 2020.17:24
Pred Osnovnim sudom u Banjaluci u utorak, 24. novembra, održaće se pripremno ročište po tužbi protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, koju su zbog klevete podnijeli Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, potvrdio je advokat tuženog za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Davor Dragičević tokom protesta. Izvor: Dejan Rakita

Tužbu su 2018. godine pokrenuli Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), njegov savjetnik i bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Ilić te Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske a sada direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U zajedničkoj tužbi koju su podnijeli protiv Davora Dragičevića, njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića po osnovu nadoknade zbog klevete traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka (KM), svaki po 8.000 KM. Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida”, tada pod vođstvom Davora Dragičevića, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”.

U tužbi, u koju je BIRN BiH imao uvid, piše da je “tuženi u svojim javnim nastupima u nekoliko navrata neosnovano iznosio neistine o tužiocima”, a kao dokaz se dostavljaju CD-ovi sa snimcima govora Davora Dragičevića objavljeni na različitim televizijama.

Davor Dragičević za BIRN BiH kaže da se radi o zamjeni teza, gdje se sada sudi njemu kao ocu ubijenog Davida, dok su “ubice njegovog sina i dalje na slobodi”. On tvrdi da se ovakvim potezima urušavaju institucije Republike Srpske.

“Ostajem pri svojim ranijim stavovima i nisam ništa slučajno rekao, već za sve sam imao saznanja, koja sam dobijao i iz zgrade policije. Ja njih sve optužujem i dalje”, kaže Dragičević.

Jedan od advokata tužilaca Darko Kremenović nije želio komentarisati tužbu ni postupak koji pred banjalučkim sudom počinje u utorak.

“Mi se možemo kretati samo u profesionalnim okvirima i sve što imamo reći, reći ćemo na sudu”, kratko je kazao advokat Kremenović.

Dragičevićev advokat Dragan Tolimir za BIRN BiH je potvrdio da će sutrašnji postupak početi bez prisustva njegovog klijenta, a da će on insistirati i na saslušanju Lukača, Ćuluma i Ilića. On tvrdi da Davor Dragičević nigdje nije lično prozivao njih trojicu, već institucije na čijem čelu su se nalazili.

“Ja ću izvesti sve dokaze, sve izjave koje su davali Darko Ilić i Dragan Lukač, predočiću i izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske o slučaju ubistva Davida Dragičevića, a tražiću i da se saslušaju i vještak koji je učestvovao u radu Anketnog odbora, kao i Branislav Borenović, koji je predsjedavao Anketnim odborom”, rekao je Tolimir i dodao kako će tražiti i saslušanje tužioca Dalibora Vreće, kao i glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira.

On je najavio da će tražiti i da se pred sudom kao svjedok pojavi advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

Ozren Perduv iz neformalne grupe “Pravda za Davida” potvrdio je za BIRN BiH da je grupa predala zahtjev sudu za prisustvo pripremnom ročištu, a da odgovor i dalje čekaju. U ovoj grupi su potvrdili da će se zbog suđenja Dragičeviću sutra okupiti ispred banjalučkog Osnovnog suda.

Iz Osnovnog suda nisu odgovorili na pitanja o tome hoće li na ročištu biti dozvoljeno prisustvo javnosti. U ovom sudu u posljednjih nekoliko mjeseci ne dozvoljavaju prisustvo javnosti na ročištima, uz obrazloženje da su u toku pojačane mjere zbog pandemije koronavirusa.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Građani Banjaluke predvođeni ocem Davida Dragičevića prvi put su se na Trgu Krajine, u centru Banjaluke, okupili 26. marta. Okupljanja su na Trgu trajala do kraja te godine, kada je policija rastjerala građane. Od tada se Davor Dragičević nalazi van Bosne i Hercegovine.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga do sada nije dala rezultate.

Vladimir Kovačević