Vijest

Parlamentarna istražna komisija: “Potpuni kolaps pravosudnog sistema”

2. Decembra 2020.17:20
Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH poslala je na današnjem zasjedanju zahtjeve državnim institucijama nakon razmatranja Trećeg godišnjeg izvještaja OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju: Sindrom nekažnjivosti.


Zasjedanje Istražne komisije Parlamenta BiH. Foto: BIRN BiH

“Ovdje se ne radi o zatajenju, nego o potpunom kolapsu pravosudnog sistema. Dakle, ja bih dala još jednu težu kvalifikaciju. Ono što posebno zabrinjava jeste odnos čelnog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prema svim ovim izvještajima o kojima smo mi raspravljali”, kazala je Mirjana Marinković-Lepić.

U izvještaju Misije OSCE-a preporučuje se usvajanje izmijenjenog i dopunjenog Zakona o VSTV-u, koji uključuje reforme usmjerene na jačanje integriteta u pravosuđu i disciplinskim procesima, što članovi Komisije podržavaju.

“Ovo je, od održavanja naše tematske sjednice o pravosuđu, već treći izvještaj nekog međunarodnog faktora koji barem u meni proizvodi osjećaj stida kada je u pitanju ovaj segment, jer zaista se postavlja pitanje da li je toliki upliv politike i povlačenje konaca iz pozadine ovdje u pitanju ili potpuni diletantizam određenih nosilaca pravosudnih funkcija”, istakla je Marinković-Lepić.

Članovi Komisije su izrazili posebnu brigu o dijelu izvještaja koji pokazuje da od 24 preporuke koje su predložene, napredak nije postignut u njih 12, za osam preporuka realizacija je u toku, tri su djelimično realizovane i samo je jedna u potpunosti provedena.

Alma Čolo je rekla kako je izvještaj OSCE-a po svojoj ocjeni težak i ukazuje na velike probleme koji su zastupljeni u pravosudnom sistemu BiH. Poseban akcenat Čolo je stavila na različite prakse prilikom sudskih postupaka, za koje ne zna zašto se dešavaju, ali “pomisli da do ovakvih stvari dolazi zbog zloupotrebe”.

“Ne možete vi u jednoj zemlji koja ima 3,5 miliona stanovnika, u Sarajevu suditi na jedan način, u Tuzli na drugi način. Zna se koji je dokaz zakonit, a koji je nezakonit”, kazala je Čolo objašnjavajući problematiku različite prakse pravosudnih intitucija.

Sindrom nekažnjivosti je rezultat nerada i nečinjenja pravosudnog sistema s ciljem da se ne zamjera s potencijalnim počiniteljima krivičnih djela u zemlji, smatra Branislav Borenović. On je rekao kako je u izvještaju posebno naglašeno da svi nosioci vlasti trebaju težiti očuvanju nezavisnog istraživačkog novinarstva i uloge civilnog društva u propitivanju rada pravosuđa.

“Upravo ono što jedan dio istraživačkog novinarstva i cijelo društvo rade, što svakako treba pozdraviti. Ovdje se traži i insistira na propitivanju rada pravosuđa, to je potpuno suprotno od onoga što se pokušava tražiti kao izgovor ili neka kvalifikacija ključnih ljudi u pravosudnom sistemu ove zemlje”, istakao je Borenović.

Nakon Trećeg godišnjeg izvještaja Misije OSCE-a u BiH, Privremena istražna komisija traži od Vijeća ministara da odmah preuzme konkretne mjere s ciljem saniranja svih problema s pravosuđem na koje izvještaj ukazuje, rečeno je tokom zasjedanja Komisije.

Članovi Komisije su od VSTV-a zatražili da u roku od 15 dana dostavi odgovore zbog čega je u izvještajnom periodu došlo do zatajenja krivičnopravnog sistema, zbog čega postoji nespremnost VSTV-a da podrži etičke standarde i osigurava odgovornost u okviru pravosuđa, da li je VSTV preuzeo mjere edukacije kako bi se riješila pogrešna tumačenja zakona, te da li je VSTV zauzeo zvaničan stav o izvještaju, kao i da li izjave predsjednika predstavljaju zvaničan stav VSTV-a.

Također, Komisija traži od Direkcije za Evropske integracije BiH da izvijesti o svim preduzetim ili planiranim koracima Direkcije prema nadležnim domaćim institucijama kako bi ovo pitanje dobilo prioritetni tretman.

Azra Husarić Omerović