Vijest

Nova istraga protiv direktora OSA-e Mehmedagića i ministra Cikotića

2. Decembra 2020.16:05
Državno tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika ove institucije, kao i ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog sumnje na zloupotrebu položaja.


Osmanagić dolazi u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić, Cikotić i Druškić se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “zlouporaba položaja ili ovlasti” u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

“To je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Početkom novembra, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je i optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja je podignuta protiv Mehmedagića, kao i Muhameda Pekića, rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

U tom predmetu, Osmanagić i Pekić se optužnicom Tužilaštva BiH terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH, Osmanagić i Pekić negirali su krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja po ovoj optužnici.

Državno tužilaštvo nedavno je uvažilo i žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage protiv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Bugojna, te će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.

Žalbu Tužilaštvu BiH je uputio Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina, nakon što je protiv Selme Cikotića, kako navode, 2018. godine nezakonito obustavljena istraga odlukom tužiteljice Slavice Terzić.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu “Gasal i ostali”.

Admir Muslimović