Suđenje

U informatičkom sistemu UIO-a samo podaci iz deklaracije, ne i broj kamiona

3. Decembra 2020.12:53
Svjedok Odbrane na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću za zloupotrebu položaja rekao je da softver koji koristi ova institucija pretraživanjem može pokazati broj deklaracija, ali ne i kamiona na kojima se uvozila roba.


Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Nenad Aleksić, uposlenik UIO-a u sektoru informatičke tehnologije, kazao je kako Uprava od 2002. godine koristi jedinstven informatički sistem pomoću kojeg se mogu pretraživati informacije o unesenim deklaracijama.

“U ASYCUDA-i (naziv sistema, op.a.) se nalaze samo podaci sa deklaracije”, rekao je svjedok.

On je kazao kako podaci koje sadrži ovaj sistem ne mogu dati i broj kamiona, jer su prevoznici vozili robu za više uvoznika i više deklaracija.

“Tako u principu rade, to su zbirni transporti, uglavnom dovoze za više uvoznika robu”, rekao je Aleksić ponavljajući da se po registraciji ne može utvrditi broj kamiona.

Na pitanje Adne Dobojlić, advokatice optuženog Anesa Sadikovića, ko sve može pristupiti bazi podataka spomenutog informatičkog sistema, svjedok je odgovorio da je mogu koristiti samo administratori, odnosno uposlenici kao što je on.

“Niko nema pravo da pristupi toj bazi bez naredbe ili odluke, bilo kakvog pisanog traga”, kazao je on.

Čaušević, nekadašnji direktor UIO-a, tereti se za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Kao svjedok Odbrane iskaz je dao i nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Vahid Karavelić, koji je potvrdio da je Čaušević tokom rata bio angažovan u sektoru finansija tog korpusa i da je “apsolutno izvršavao sve naredbe koje su se od njega tražile”.

Svjedok je naveo da je Čaušević s još jednim operativcem izvršavao zadatke iz oblasti materijalno-finansijskog sektora i da su na teren odlazili zbog nabavki, te da nije bio zabilježen nijedan “eksces”.

“Komanda korpusa je i kroz rat civilnim vlastima pokušala da pomogne u uspostavljanju države”, rekao je Karavelić.

Na upit tužioca Dubravka Čampare da li “zna išta o funkcioniranju Uprave za indirektno oporezivanje”, svjedok je kazao da poznaje njen rad uopćeno i generalno.

Odbrana Čauševića je uložila materijalne dokaze, među kojima su i Pravilnik o sistematizaciji UIO-a, Uputstvo o određivanju carinske vrijednosti, zapisnike o saslušanju svjedoka, te dopis Grada Banje Luke.

Naredno ročiste je zakazano za 10. decembar.

Azra Husarić Omerović