Vijest

Ajna Jusić dobitnica nagrade “Krunoslav Sukić” za promicanje ljudskih prava

10. Decembra 2020.18:25
Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, dobitnica je ovogodišnje nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”.

Ajna Jusić. Foto: Odbor “Krunoslav Sukić”

Iz Odbora Nagrade “Krunoslav Sukić” u saopštenju su naveli da je Ajna uzor mladima jer promovira koncept suživota i nenasilnog liderstva, a priznanje je dodijeljeno “za poruku koju ona svojim životom, djelovanjem i riječju iskazuje i ostvaruje, da su solidarnost, empatija, humanost i hrabrost za djelovanje i za dijalog djelotvorni, ljekoviti i kreativni, da čine razliku danas koja je temelj za budućnost”.

“Nagrada je za mene značajna jer je motivacija i inspiracija za budućnost nastavka moje borbe. To je potvrda da sve što sam do sada uradila, da sam uradila kako treba i to ljudi prepoznaju i poštuju, što je meni i mojoj majci značajno”, kaže Jusić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Naglasila je da je konačno nakon 25 godina od rata i svega što su njena majka i ona proživjele prepoznata njena uloga u društvu kojom se suzbija stigma i diskriminacija u društvu.

Iz Odbora Nagrade su naveli da je Krunoslav Sukić 1991. godine, zajedno sa nekolicinom intelektualaca okupljenih oko pitanja mogu li ikako pridonijeti prekidu rata, uspostavljanju mirovnog rješenja sukoba te građenju trajnog mira i demokracije, sudjelovao u stvaranju ideje i osnivanju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku.

“Sukićevi teoretski uvidi, njegov životni put traganja za političkim alternativama s kojom nije bio zadovoljan i, nadasve, njegovo nagnuće ka razumijevanju, spoznaji, jasnoći i istini bili su vodilje u promišljanju o tome kako odgovoriti na nasilje i kako graditi alternativno zajedništvo”, navodi se u saopštenju.

Na temeljima teorija Krunoslava Sukića, koje su bile usmjerene ka demokratizaciji društva, Jusić smatra da su današnjim generacijama data snažna uporišta da se bore na pravedan način, dostojan jednog društva. Ona naglašava da kroz svoje djelovanje nastoji ukazati da su solidarnost, empatija, hrabrost te spremnost na otvoren dijalog jedini način i lijek za bolju budućnost i društvo bez podjela.

Zbog epidemiološke situacije i zaštite zdravlja svih građana, svečana dodjela nagrada bit će upriličena online 11. decembra putem Zoom aplikacije, sa prenosom iz dvorane Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Osijek. Nakon dodjele nagrada, bit će prikazana i predstava “U ime oca’’.

Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, udruženja koje se bavi društvenom vidljivošću djece rođene zbog rata, dobitnica je mnogobrojnih nagrada, poput nagrade “Jelena Šantić”, te “Ličnost godine 2018”.

Jusić je i autorica izložbe “Breaking Free”, o djeci rođenoj zbog rata i ženama koje su preživjele rat u BiH. Organizatori nagrade navode kako Jusić svojim radom i stalnim angažmanima na inkluziji i ravnopravnosti nastoji BiH učiniti prvom državom na svijetu koja ima zakon o djeci koja su rođena zbog posljedica ratnih silovanja i djeci čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih i humanitarnih organizacija.

Azra Serhatlić