Suđenje

Miletić: Završne riječi krajem decembra

11. Decembra 2020.12:37
Na suđenju sutkinji Azri Miletić za primanje dara, Opštinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog dodatnih dokaza Optužbe, nakon čega je konstatovano da je dokazni postupak završen.
Azra Miletić, Foto: BIRN BiH

Sudija Nedim Ćosić odbio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da kao svjedoci budu saslušani Ramo Brkić te S-2 i S-3.

On je rekao da presuda koja je izrečena Brkiću nije pravosnažna i da ne može biti svjedok, kao i da ne prihvata prijedlog saslušanja S-2 i S-3.

Brkić, nekadašnji komesar policije Unsko-sanskog kantona (USK), prvobitno je bio optužen u ovom predmetu, ali je pobjegao u toku postupka. On je 2019. uhapšen, a potom prvostepenom presudom za davanje dara osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora.

Prije odluke Suda, Odbrana Miletić je predložila da se kao neosnovan odbaci prijedlog za saslušanje svjedoka.

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da je Sud već jednom odbio saslušanje dva predložena zaštićena svjedoka, jer se do njih došlo posebnim istražnim radnjama, koje su proglašene nezakonitim.

Ona je napomenula da Brkić nema obavezu svjedočenja s obzirom da je u njegovom slučaju u toku žalbeni postupak. Rekla je da su radnje za koje je on optužen nezavisne od djela koje se optuženoj stavlja na teret i da su irelevantne kada je u pitanju odgovornost Miletić.

Rešidović je kazala da je S-1 spomenuo samo jedan susret s Brkićem, što Odbrana nije osporavala.

Tužilac Sead Kreštalica rekao je da Brkića nije predložio samo da potkrijepi navode S-1, nego kao svjedoka i o drugim okolnostima.

Sud je odbio prijedlog da se izvrši uvid u prvostepenu presudu Brkiću.

Miletić je prvobitno suđeno pred Sudom BiH, ali je Apelaciono vijeće u aprilu 2018. ukinulo prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na dvije i po godine zatvora, a dalje vođenje postupka preneseno je na Opštinski sud u Sarajevu.

Za 28. decembar zakazana je završna riječ Optužbe, a završno izlaganje Odbrane planirano je za 7. januar.

Marija Taušan