Vijest

Potpisan sporazum o sufinansiranju “Bijele sobe” posvećene ubijenoj djeci Sarajeva

10. Decembra 2020.19:26
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikretom Grabovicom potpisao je danas sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne “Bijele sobe”, posvećene sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva za koju je prostor ustupila i renovirala Općina Centar.

This post is also available in: English


Detalj sa potpisivanja sporazuma. Foto: Vlada KS

Iz Vlade Kantona Sarajevo su saopštili da je aktivnosti izgradnje ovog spomen-obilježja pokrenulo Udruženje roditelja ubijene djece koje predvodi aktivnosti opremanja i uspostave ove važne muzejske postavke.

Predsjednik Udruženja Fikret Grabovica za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako će spomen-soba biti mjesto gdje će se edukovati osnovci i srednjoškolci te dobijati znanje šta se dešavalo njihovim vršnjacima u opkoljenom Sarajevu, te će, kako navodi, tako naučiti da sačuvaju mir i slobodu.

“Ovo je memorijal koji će biti opomena budućim generacijama'”, istakao je on.

Iz Udruženja navode kako im je, u svrhu čuvanja uspomene i širenja istine, namjera u “Bijeloj sobi” zaposliti obrazovan i kvalifikovan kadar koji će na primjeren i utemeljen način znati prenijeti djeci, ali i svim posjetiteljima, dio tragične historije glavnog grada.

Spomen-obilježje “Bijela soba” bit će smještena na ulici Džidžikovac broj 3, gdje će i Udruženje roditelja ubijene djece dobiti svoje službene prostorije.

U saopštenju se navodi da je Općina Centar uradila i prve neophodne radove u prostoru, a u finansiranje dalje gradnje i opremanje “Bijele sobe” uključeni su i Grad Sarajevo i Općina Novi Grad.

Ministarstvo za boračka pitanja će ovaj projekt podržati sa 15.000 KM.

“Ovo je još jedan bitan pokazatelj kako i koliko su u opsadi Sarajeva ubijani civili, a među njima i djeca”, poručio je ministar Grabovica.

    Amina Šabić


    This post is also available in: English