Vijesti


Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović verbalno izrazio kajanje zbog odlaska u Siriju 21. Januara 2021. Vijest Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Jasminu Keseroviću, kojeg optužnica tereti za ratovanje u Siriji, naveo da je optuženi verbalno izrazio kajanje zbog odlaska u tu zemlju.
Predmet protiv sudije Milana Blagojevića zbog komentara o šamaru ženama 20. Januara 2021. Vijest Nakon što je nekoliko medija prenijelo kako je sudija Milan Blagojević na jednom od suđenja kazao da “savremene žene nemaju razumijevanja za šamar”, Ured disciplinskog tužioca (UDT) registrovao je predmet, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odluka Tužilaštva o prijavi protiv Dodika poruka da prijetnje biračima mogu proći nekažnjeno 20. Januara 2021. Vijest Odluka Državnog tužilaštva da nije počinjeno krivično djelo nakon prijave protiv sadašnjeg člana Predsjedništva Milorada Dodika, zbog prijetnji koje su upućene glasačima tokom izborne kampanje 2018. godine, poruka su da ekonomsko uslovljavanje i prijetnje biračima mogu proći nekažnjeno, kažu sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV još uvijek nije stvorio uslove za rad Odjela za integritet 20. Januara 2021. Vijest Za rad Odjela za integritet, koji je formiran tokom prošle godine, još uvijek nisu obezbijeđeni uslovi za rad, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Jedan od članova Vijeća je kazao da bi se zbog toga ponovo mogli naći pod strožim ocjenjivanjem rada i uslovljavanjima međunarodnih donatora.
Potvrđena optužnica za zločin protiv čovječnosti u Foči 20. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Foče i okoline, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Mersudin Pružan.
Sud BiH izlaz Sud BiH odbio uređenu optužnicu za ubistvo civila i zarobljenika kod Ugljevika 20. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je da potvrdi uređenu optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića, zaključivši da dokazi ne upućuju na postojanje potrebnog stepena sumnje da su osumnjičeni odgovorni po komandnoj odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području sela Tursunovo Brdo kod Ugljevika u ljeto 1992. godine.
Stvoreni preduslovi za izgradnju i obnovu četiri pravosudne institucije 18. Januara 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) saopćilo je da je osiguralo izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, te obnovu zgrada osnovnih sudova u Prnjavoru i Mrkonjić-Gradu.
Preminuo načelnik Općine Ustikolina Esed Radeljaš 18. Januara 2021. Vijest U Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu jutros je preminuo Esed Radeljaš, novoizabrani načelnik Općine Ustikolina, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović.
Državne sudije odbacuju navode anonimnog pisma u kome je zatražena ostavka Debevca 18. Januara 2021. Vijest Nakon anonimnog otvorenog pisma u kojem se predsjednik Državnog suda Ranko Debevec poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i da vrati mandat sudije, Sud u saopćenju koje potpisuje 49 sudija navodi da je izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje smatraju nezakonitim te klevetničkim i uvredljivim govorom.
Srbija zabranila prodaju majica sa natpisima koje veličaju genocid u Srebrenici 15. Januara 2021. Vijest Vlasti u Srbiji zabranile su prodaju majica sa natpisima kojima se veličaju masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.