Vijest

Sljedeće sedmice presuda Sakibu Mahmuljinu za zločine u Vozući i Zavidovićima

15. Januara 2021.15:25
Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Presuda Mahmuljinu, koji je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića, bit će izrečena u petak, 22. januara.

Kako je navedeno u optužnici, pripadnici Odreda su u periodu od jula do septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu, koji se vodi od marta 2016. godine, od Suda BiH zatražilo da Mahmuljina proglasi krivim i osudi po zakonu, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu.

U četvrtak, 21. januara, pred ovim sudom završnu riječ će iznijeti Odbrana Medarisa Šarića, koji je skupa sa Edhemom Godinjakom i Mirkom Bunozom optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Tužilaštvo je u završnoj riječi navelo da je dokazalo krivicu optuženog, dok je Odbrana Godinjaka zatražila da ga se oslobodi po svim tačkama optužnice.

Dan kasnije će pred Državnim sudom završnu riječ iznijeti i Odbrana optuženih Senada Džananovića zvanog Glavoguz i Edina Gadže zvanog Kimun za zločine protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

U završnoj riječi Tužilaštva, tužilac Vladimir Simović je naveo da smatra da je dokazano krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret – zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva srpskih civila – kao i da su dokazani opći elementi kao što je postojanje oružanog sukoba i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Sljedeće sedmice očekuje se i nastavak suđenja za ratne zločine s velikim brojem optuženih, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Pred Sudom BiH će se nastaviti suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Prijedoru, Lukavcu, Zvorniku, Kalinoviku, Doboju, Brčkom, Vlasenici, Mostaru, Višegradu, Goraždu i Sarajevu.

Nermina Kuloglija-Zolj